Jongeren dienen klacht in tegen Brugse politie voor buitensporig geweld: “Dit was foltering”

Een screenshot uit het filmpje van Teo Demets op Instagram.© gf
Een screenshot uit het filmpje van Teo Demets op Instagram.© gf
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

Twee jonge Bruggelingen hebben klacht ingediend tegen de Brugse politie. Enkele agenten zouden het jonge duo te hard aangepakt hebben. “Dit was foltering”, zegt Teo Demets (22). De politie onderzoekt de zaak.

De feiten speelden zich af op 23 januari, maar Teo Demets (22) kwam er zaterdag pas mee naar buiten. Hij postte het verhaal op Instagram, net als enkele video’s. “Ik voel me nu pas klaar om er over te praten”, zegt Teo als we hem opbellen. “Ik wilde afwachten tot onze klacht in orde was en ik wilde alles eerst even laten bezinken. Ik ben nog altijd in shock, maar het gaat al beter met mij dan drie weken geleden.”

We keren terug naar die 23ste januari. Teo sprak samen met zijn broer Leo (18) af met een vriend uit Engeland. Het trio maakte een wandeling in Brugge en Teo liet zijn Engelse vriend Pomperlut zien, het restaurant dat hij tot voor kort runde. Aan het Koningin Astridpark werden de drie tegengehouden door de politie.

“We moesten onze identiteitskaart laten zien”, schrijft Teo op Instagram. “We deden dat en werkten goed mee, zelfs al was één van die agenten heel onbeleefd. Hij viseerde vooral mijn broer, gewoon omdat die zwarte sweatpants droeg. Toch bleef mijn broer goed meewerken. Hij maakte zijn zakken leeg, er was niks ( drugs, red. ) te vinden. Toen ze zeiden dat we op een bank moesten gaan zitten, begon mijn broer te filmen. Toen de politie vroeg om daarmee op te houden, deed hij dat.”

Agenten in burger

Maar de situatie liep uit de hand. “Na een paar minuten stonden plots een tiental agenten voor ons, onder wie enkele in burger. Toen mijn broer dat zag, begon hij weer te filmen met zijn smartphone. Hij deelde de politie mee dat hij dat deed voor onze eigen veiligheid.”

Volgens Teo greep een agent de smartphone uit de hand van zijn broer, waarop die het toestel meteen teruggreep. “Meteen grepen vier agenten hem vast”, zegt Teo. “Ik zei ‘rustig, rustig!’ Leo gooie zijn gsm naar mij en vroeg me om te blijven filmen, maar de politie nam de telefoon af en verwijderde de video’s.”

“Ze gooiden mij op de grond, waarbij ik mijn knieën schaafde en mijn kleren scheurde”, zegt Teo.© gf
“Ze gooiden mij op de grond, waarbij ik mijn knieën schaafde en mijn kleren scheurde”, zegt Teo.© gf

Teo kon zelf een kort filmpje maken met zijn eigen smartphone. Volgens een pv dat de jonge Bruggeling liet opmaken door de politie van Damme/Knokke-Heist en dat wij konden inkijken, sprong er plots iemand op Teo en greep zijn arm vast, waarop die in een reflex een beweging maakte. Daarbij zou iemand van de politiemensen gevallen zijn.

“Meteen daarna hoorde ik een agent roepen dat ik de vrouwelijke agent geslagen had en sprongen er vijf of zes mensen op mij”, lezen we daarover op Instagram. “Ze sloegen op mijn nek en er zat een agent op mijn rug, die me verstikte. Ik zei dat ik niet kon ademen, dat ik het opgaf. Toch gooiden ze me brutaal op de grond, waarbij ik mijn knieën schaafde. Ik was gehandboeid en zag hoe ze mijn broer op dezelfde manier op de grond gooiden.”

Volgens Teo vloog zijn broer een drietal uur in een cel in het politiegebouw aan de Lodewijk Coiseaukaai, terwijl hij er zelf 22 uur moest blijven. “Zonder reden. Dit was zuivere foltering. Ze lieten me daar achter met open wondes en gescheurde kleren. Mijn advocaat maakte duidelijk dat ik dringende medische hulp nodig had, maar dat negeerden ze. Ze beloofden mijn moeder zelfs aan de telefoon dat ze me zouden verzorgen, wat niet gebeurd is. Ik kreeg niet eens een pijnstiller. Ze hebben me daar uren laten liggen. Nooit werd ik slechter behandeld.”

Intern onderzoek

Teo eindigt zijn verhaal op Instagram met een oproep om het te delen. Wat ondertussen gretig gebeurt. De originele post op Instagram kreeg ook al honderden likes en reacties. De broers dienden tegen de betrokken politiemensen klacht in wegens opzettelijke slagen en verwondingen. Ze worden bijgestaan door advocaten Dieter De fauw en Virginie Cottyn. De Brugse politie laat weten dat er een intern onderzoek loopt, maar kan over de feiten op zich geen commentaar geven.

Bekijk het filmpje en het verhaal van Teo Demets hier:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.