Jongeman 3% invalide na machogedrag tijdens sportdag: klasgenoot krijgt gunst van opschorting

© JH
Redactie KW

Een banale ruzie omwille van machogedrag op go-carts tijdens een sportdag in Diksmuide heeft voor een 20-jarige jongeman uit Oudenburg zware gevolgen. Na een puberale wilde rit op go-carts gaf hij zijn klasgenoot een harde trap op het hoofd. De jongen werd 3% invalide verklaard. De 20-jarige man komt weg met de opschorting maar moet wel 5.645 euro schadevergoeding betalen.

Het moest een leuke sportdag worden voor een klas van het zesde middelbaar van een school in Gistel. Vier weken nadat het nieuwe schooljaar begon trok de klas op 23 september 2021 voor de sportdag naar Diksmuide. Die verliep in stralend weer in een opperbeste stemming maar liep met een zware sisser en spoedopname af na een banale ruzie.

Wilde rit op go-carts

“De leerlingen leefden zich uit op de go-carts maar waren veel te wild aan het doen”, schetste de procureur. “De jongeman zat met twee vrienden op een go-cart, stak het slachtoffer meermaals voorbij maar hinderde hem daarbij. Toen die er genoeg van had en zijn beklag deed ontstond al snel een discussie waarbij vrienden van beide zijden mee deden. Er werd getrokken en geduwd en er vielen enkele klappen. Het slachtoffer werd daarbij door het groepje op de grond getrokken waarbij de 20-jarige man plots vanuit het niets een zeer harde trap uitdeelde op zijn hoofd. Een leerkracht die vanop afstand alles zag gebeuren getuigde later zelf bij de politie dat de impact bijzonder groot was.” Er moest onmiddellijk een ziekenwagen ter plaatse komen.

Drie procent invalide

De gevolgen waren ook niet min. De dader werd geschorst en van school gestuurd, maar het slachtoffer bleek ernstig gewond te zijn. “Hij werd door een arts drie procent invalide verklaard”, sprak zijn advocaat. “Vooral zijn schouder werd door de trap ook flink geraakt en daar heeft hij sindsdien een spanning die niet meer te verbeteren valt. We vragen een schadevergoeding.” Omwille van het feit dat het nu om slagen en verwondingen met blijvende invaliditeit gaat riskeerde 20-jarige jongeman uit Oudenburg een zeer strenge straf. Twee jaar cel is eigenlijk de minimumstraf voor de feiten maar omwille van zijn blanco strafblad en schuldbesef kon de rechter milder zijn. De jongeman kreeg dan ook de gunst van de opschorting, waarbij hij dus geen echte straf krijgt. Hij moet het slachtoffer wel 5.645 euro schadevergoeding betalen. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier