Blankenbergenaar (47) vuurt pistool leeg en raakt vriendin in de bil: “Door psychose meende hij indringers te zien”

Redactie KW

Door een psychose opende een 47-jarige Blankenbergenaar het vuur op vermeende ‘indringers’ in zijn appartement. Zijn vriendin kreeg een kogel in de bil en werd achteraf nog gedwongen tot seks. Nu vraagt het parket de internering van Gregory V., die zelf voor de vrijspraak gaat.

Op 21 oktober 2022 trok Blankenbergenaar Gregory V. (47) om 6.30 uur een pistool en loste zes schoten. Vijf kogels kwamen in de kasten en de deur terecht, één exemplaar doorboorde de linkerbil van zijn vriendin. Toen zijn munitie op was, nam V. in de keuken een groot mes en plantte dit in een kast. Achteraf dwong hij zijn gewonde vriendin ook nog tot seks.

Volgens de procureur kampt V. met psychische problemen en een cocaïneverslaving. “Die combinatie maakt de beklaagde heel onvoorspelbaar”, stelde ze. “Hij verklaarde dat hij die bewuste nacht overtuigd was dat er indringers in zijn woning zaten. Volgens een ex-vriendin kampt hij al langer met psychoses en angstaanvallen. Zijn buren noemden hem zelfs de zotte Turk.”

Naar eigen zeggen kampt V. met angststoornissen sinds hij in de zomer van 2022 door vier mannen overvallen werd. Hij deed daar evenwel nooit aangifte van. Voor cocaïnehandel kreeg hij vorige week een jaar cel, de helft met uitstel. Nu vraagt de procureur zijn internering voor poging tot doodslag en verkrachting. Ondergeschikt vroeg ze vier jaar cel, al dan niet voorwaardelijk.

De verdediging gaf toe dat V. met een geestesstoornis kampte. “Maar intussen is hij drugsvrij en niet langer ontoerekeningsvatbaar”, pleitte meester Kris Vincke. “En dus moet hij worden vrijgesproken.” Van verkrachting was volgens Vincke geen sprake. Ook het oogmerk om te doden werd betwist. “Hij schoot in het wilde weg”, klonk het. “Sinds hij overvallen werd, kwam mijn cliënt in een negatieve spiraal terecht. Hij deed nooit aangifte omdat hij bedreigd werd door de daders.”

De rechtbank doet uitspraak op 22 april. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier