Barbara Gandolfi (48) blijft in de cel, maar ontkent staalhard betrokkenheid in dossier rond mensenhandel en seksuele uitbuiting

Spilfiguur Frédéric V. en Barbara Gandolfi op een foto uit 2009. (archief PM)
Celina Cazzetta
Celina Cazzetta Medewerker KW

Barbara Gandolfi (48) verscheen vrijdagochtend voor de Brugse raadkamer in een grootschalig onderzoek naar mensenhandel en seksuele uitbuiting. De Oostendse vloog afgelopen weekend achter de tralies na een bezoek aan haar ex-schoonvader in de cel. Frédéric V. (49), haar ex-man en de vader van haar kinderen, zou de spilfiguur zijn in een opgerolde prostitutiebende. Gandolfi zelf houdt vol dat ze niets met de feiten te maken heeft.

De ex-vriendin van de Franse steracteur Jean-Paul Belmondo belandde afgelopen weekend in de gevangenis. De Oostendse ging haar schoonvader in de cel bezoeken, maar werd toen zélf in de boeien geslagen. De reden? Frédéric V. (49), haar ex-man en de vader van haar kinderen, wordt door het West-Vlaamse parket beschouwd als spilfiguur in een opgerolde prostitutiebende.

De recherche van de politiezone Oostende voerde al lange tijd een onderzoek naar de mogelijke seksuele uitbuiting van vrouwen. Na een coördinatievergadering bij Eurojust en met hun ondersteuning werd in mei 2023 een gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT) met Hongarije opgericht. Uiteindelijk werden midden februari huiszoekingen uitgevoerd in Oostende, Knokke en Wingene.

Slachtoffers gevonden

Bij de inval in Oostende werden drie potentiële slachtoffers van seksuele uitbuiting aangetroffen. Daarnaast werden een vijftiental luxevoertuigen, ongeveer 34.000 euro cashgeld, 9.500 euro aan goud en zilver en meerdere andere luxegoederen in beslag genomen. Tegelijk werden bij een actie in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een luxevoertuig, 6.000 euro cash geld en vier dure polshorloges in beslag genomen. Ook de Hongaarse politie kon een aantal slachtoffers van seksuele uitbuiting aantreffen. Bij de inval werden een 34-jarige Hongaarse en een 28-jarige Belg gearresteerd.

Bekende Oostendenaar

Bij de huiszoekingen in België werden zes verdachten opgepakt. Het gaat om vier Belgen van 36, 44, 49 en 66 jaar oud, een 43-jarige Fransman en een 32-jarige Hongaar. Het zestal werd vervolgens aangehouden door de Brugse onderzoeksrechter. Vooral Frédéric V. (49) is absoluut geen onbekende voor het gerecht. De Oostendenaar verzamelde sinds 1996 al meer dan vijftig veroordelingen. De feiten zouden zich onder andere afgespeeld hebben in zijn stripclub in Oostende, al is V. tegenwoordig op papier niet de zaakvoerder van die bar.

Gandolfi blijft in cel…

Frédéric V. is de ex-echtgenoot van Barbara Gandolfi. Samen stonden ze ooit terecht voor oplichting van haar ex-partner Jean-Paul Belmondo, maar uiteindelijk werden ze vrijgesproken door het Gentse hof van beroep. Gandolfi werd afgelopen weekend opgepakt toen ze in de gevangenis op bezoek ging bij de vader van V.

… maar ontkent alles

In totaal zijn negen mensen aangehouden, waaronder Gandolfi. Zij verscheen vrijdagochtend voor de Brugse raadkamer, al is het voorlopig onduidelijk wat de rol van Gandolfi exact is. “Mijn cliënt ontkent alle betrokkenheid”, zegt advocaat Louis De Groote. De raadkamer besloot aanhouding van Gandolfi met een maand te verlengen. (CC/belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier