Arbeider moet gedragstraining volgen na mep met brooddoos in Zeebrugse haven: “Hij werd al wekenlang getreiterd”

© Unsplash
Redactie KW

Een 36-jarige man uit Knokke-Heist krijgt van de rechter geen straf opgelegd voor de mep die hij met zijn brooddoos uitdeelde aan een collega. H.G. moet zich wel drie jaar lang aan voorwaarden houden, waaronder een gedragstraining.

Op 14 februari 2023 zat H.G. tijdens de middagpauze met zijn gsm te bellen in de refter van een Zeebrugs havenbedrijf. Toen een collega daar een opmerking over maakte kwam het tot een schermutseling waarbij H.G. het slachtoffer in het gezicht sloeg met zijn brooddoos. De 44-jarige Iraakse Bruggeling werd geraakt aan de slaap en viel tegen de grond. Hij liep een snijwonde op boven zijn linkeroog en was drie dagen arbeidsongeschikt.

Omdat H.G., een man van Ethiopische origine, de schade niet wou vergoeden, werd hij voor de Brugse rechtbank gedaagd. De arbeidsauditeur stelde voor om hem geen straf, maar wel voorwaarden op te leggen. “Zoals een gedragstraining”, verduidelijkte ze. Daarbij verwees ze naar het blanco strafblad van H.G., die na de feiten ontslagen werd.

Hoewel getuigen dit tegenspraken, beweerde H.G. dat de feiten werden uitgelokt. “Mijn cliënt werd al wekenlang getreiterd in de refter”, pleitte zijn advocaat. “Hij werd versleten voor ‘domme Afrikaan’ en bij elk telefoontje kwam die collega hem vragen wie hij aan de lijn had. Zo ook op de dag van de feiten. Mijn cliënt ging verhaal halen en kreeg als eerste een duw. Hij reageerde met een slag van zijn brooddoos. De getuigen zagen enkel dat laatste.”

Het slachtoffer vroeg 1.000 euro schadevergoeding, maar kreeg ‘slechts’ 350 euro toegekend. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier