“Als hoofdinspecteur stond ik plots rekken te vullen”: ex-hoofdinspecteur staat terecht voor buitensporig geweld en vervalsing van pv’s

Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Een 34-jarige hoofdinspecteur van politiezone Gavers verloor zijn job na een incident waarbij hij buitensporig politiegeweld gebruikte en nadien de pv’s vervalste. Hij riskeert tien maanden cel en 800 euro boete. De ex-agent betwistte dat hij bewust de pv’s vervalste, maar gaf toe dat hij te agressief optrad. “In vijftien jaar bij de politie ben ik één keer mijn beheersing verloren.”

Op 10 juli 2022 stond hoofdinspecteur J.F. (34) bij een controlepost in Harelbeke. Een witte BMW maakte bij het zien van de controlepost rechtsomkeer en vluchtte weg. F. zette de achtervolging in en leidde de wagen terug naar de controlepost. Daar weigerde de bestuurder om de ademanalyse af te leggen en sloot hij zich op in zijn wagen.

“De beklaagde dreigde om het raam in te slaan”, beschreef de procureur. “Toen de automobilist toch uit zijn wagen stapte, werd hij meteen besprongen door de inspecteur. Hij rukte zijn gsm uit zijn handen en stampte die kapot op de grond. Vervolgens gaf hij het slachtoffer 10 à 15 vuistslagen. Een collega moest hem aan zijn riem achteruittrekken. Achteraf moest hij het bloed van zijn handen en van de auto wassen.”

“Vervolgens stelde de beklaagde zelf pv’s op voor weerspannigheid en het weigeren van de alcoholproeven. Volgens zijn collega’s klopten die echter niet met de feiten en gebruikte de beklaagde zelf buitensporig geweld. De bestuurder weigerde de alcoholproef ook eerder uit onwetendheid. Hij had al geblazen voor de ademtest maar moest dat nog eens doen voor de analyse van zijn intoxicatie. Nadat agenten op hem inpraatten, wilde hij wel meewerken maar daar stond de beklaagde niet meer voor open.”

Vervalste pv’s

De hoofdinspecteur betwistte dat hij bewust de pv’s vervalste. “In zo’n situaties zijn het normaal anderen die dit opmaken”, pleitte zijn advocaat Jan Leysen. “Het is zeer menselijk om op zo’n moment de waarheid te verbloemen. Het is ook een hoeksteen van het gerecht dat niemand zichzelf moet beschuldigen.”

“Ik heb het pv achteraf meteen gemaakt in een verbouwereerde waas”, zei J.F. zelf. “Ik heb niets bewust vervalst. Nadien liet de korpsleiding mij vallen als een baksteen, ik werd meteen geschorst. Ik ben nochtans een persoon die normen en waarden hoog in het vaandel draagt. Ik ben op vijftien jaar tijd één keer mijn zelfbeheersing verloren.”

“Ik stond op dat moment onder hoge druk en liet dat toe dat hij mij raakte me al de dingen die hij zei. Het hele incident heeft nauwelijks een halve minuut geduurd. Op één moment was ik alles kwijt. Ik heb er veel spijt van. Al op mijn zeventien jaar startte ik mijn opleiding bij de politie en ik deed mijn job met hart en ziel. Tijdens de tuchtprocedure werd een groot deel van mijn loon ingehouden en moest ik een flexijob doen om mijn gezin te blijven onderhouden. Ik voelde mij er zeker niet te goed voor maar als hoofdinspecteur stond ik plots rekken te vullen.”

Meester Leysen vroeg wat het geweld betreft om de gunst van de opschorting zodat de ex-agent zijn blanco strafblad kon behouden. Het parket gaf negatief advies, maar ging wel akkoord met een werkstraf.

Vonnis op 29 april.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier