Algerijnse inbreker die vrouw 14 keer stak wordt vermoedelijk opnieuw onderzocht

© iStock
© iStock
Redactie KW

Een 27-jarige Algerijn die tijdens een inbraak in Knokke-Heist een vrouw veertien keer stak met een keukenmes, moet wellicht opnieuw psychiatrisch worden onderzocht.

Op 14 december 2018 werd de 48-jarige Minna M. uit Knokke-Heist bij haar thuiskomst verrast door de aanwezigheid van Amine M. De inbreker zat haar glimlachend op te wachten in haar huis in de Cipressenstraat. De vrouw schreeuwde om hulp waarop de jongeman haar neersloeg en liefst veertien keer in de hals en hartstreek stak met een keukenmes. Daarna stampte hij haar nog een paar keer in de maag en verliet vervolgens ijzig kalm de woning. Minna M. overleefde de feiten als bij wonder en slaagde erin om zelf de hulpdiensten te bellen. Op basis van een vingerafdruk kon Amine M. (27) als dader geïdentificeerd worden. De Algerijn werd twee weken later in Zwitserland gearresteerd en naar België overgebracht.

Op bevel van Satan

De man kampt met zware psychische problemen en beweerde tijdens zijn verhoor “stemmen te horen” en de feiten te hebben gepleegd “op bevel van Satan”. Toch kwamen twee psychiaters tot de conclusie dat de man toerekeningsvatbaar is. Maar zijn psychische toestand evalueerde in de gevangenis, waardoor één van de twee psychiaters concludeerde dat hij nu wél ontoerekeningsvatbaar is. Op basis daarvan werd hij door de rechtbank geïnterneerd. Maar het parket – dat in eerste aanleg 13 jaar cel had gevorderd- ging in beroep. Volgens het openbaar ministerie is de man een gevaar. Hij stichtte intussen al drie maal brand in zijn cel in de gevangenis van Gent. Een laatste keer nog op 12 november dit jaar. “Hij is een gevaar voor de maatschappij, maar zelfs ook voor zijn eigen leven”, aldus de procureur-generaal. Hij vraagt een aanstelling van college van psychiaters zodat de man opnieuw kan worden onderzocht en er duidelijkheid kan komen.

Ook zijn advocaat blijft erbij dat hij ontoerekeningsvatbaar is. “Ik nog nooit een echt zinnig gesprek met hem gehad. Soms beseft hij niet eens dat hij in de gevangenis zit.” Hij heeft dan ook geen bezwaar tegen de aanstelling van een nieuwe deskundige. Op 23 december doet het hof uitspraak of een nieuw college van deskundigen moet worden aangesteld. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.