GAIA, Kortrijk en dierenartsen dienen samen klacht in tegen dierenbeul die kat in oven stak

Redactie KW

De eigenaar riskeert maximaal 6 maanden cel, 16.000 euro boete en een levenslang verbod op het houden van dieren.

Dierenrechtenorganisatie GAIA, dient samen met de stad Kortrijk en dierenartsenpraktijk Overleie klacht in tegen de dierenbeul die vorige week een kat als voetbal gebruikte en vervolgens het dier vijftien minuten in een hete oven stopte. Hij riskeert maximaal 6 maanden cel, 16.000 euro boete en een levenslang verbod op het houden van dieren. “Het lijkt hier om een echte psychopaat te gaan die niet de minste blijk geeft van enig schuldgevoel”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het is bekend dat psychopaten beginnen bij het mishandelen en martelen van dieren en kunnen eindigen als seriemoordenaar. De dader is met andere woorden potentieel een aanzienlijk gevaar voor onze maatschappij. Het gerecht moet deze zaak dan ook zeer ernstig nemen.”

Hoewel Sprotje het lijkt te redden, is het belangrijk dat de dader en eventuele medeplichtigen hun straf niet ontlopen

Vorige week stak een jongeman een tien maanden jonge kattin (Sprotje) 15 minuten in een snikhete oven nadat hij het arme dier eerst als voetbal had gebruikt. Sprotje werd vrijdag opgenomen door dierenartsenpraktijk Overleie uit Kortrijk en was er slecht aan toe. Hoewel het lijkt alsof Sprotje het zal redden, is het belangrijk dat de dader, eventuele medeplichtigen en iedere andere verantwoordelijke hun straf niet ontlopen. “Zulke wreedheden kunnen en mogen niet straffeloos gebeuren. Daarom hebben wij ook beslist om samen met de stad Kortrijk klacht in te dienen tegen die barbaar/barbaren. Dierenartspraktijk Overleie – die momenteel de opvang voorziet voor Sprotje – sluit zich daarbij aan: “We zetten een deel van de ingezamelde middelen opzij om de juridische kosten te helpen dragen. Woensdag maken we trouwens bekend aan welke goede doelen we de rest van de ingezamelde middelen schenken.”

GAIA is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder al diende de dierenrechtenorganisatie klacht in tegen onder meer een zoöfiele dogsitter en tegen de boer en zijn zoon uit het Oost-Vlaamse Appelterre die een jonge stier zwaar mishandelden. “Je zou denken dat wrede dierenmishandeling geen plaats meer heeft in onze maatschappij”, aldus Vandenbosch. “Met de marteling die Sprotje moest ondergaan, is helaas nog maar eens het tegendeel bewezen. Ik kan mij niet inbeelden dat het parket licht over deze zaak gaat. Onze samenleving heeft er belang bij dat de dader(s) van deze misselijkmakende wreedheid hun straf niet ontlopen.”

Ook de Kortrijkse schepen van Leefmilieu en Dierenwelzijn Bert Herrewyn (sp.a) reageert geschokt: “Ik heb zelf twee katten in huis. Mijn hart bloedt als ik zie hoe Sprotje toegetakeld werd. Omdat dieren niet zelf voor hun rechten kunnen opkomen, stellen wij ons als overheid burgerlijke partij om de dader streng te veroordelen. Ook om duidelijk te maken dat dierenmishandeling hier niet getolereerd wordt, want Kortrijk houdt van dieren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.