Zwarte premies brengen ex-voorzitter en twee bestuursleden KSK Oostnieuwkerke voor rechter

Redactie KW

Ex-voorzitter K.G. en twee bestuursleden van voetbalclub KSK Oostnieuwkerke riskeren in de Brugse rechtbank zware geldboetes voor sociale inbreuken. Het gerecht acht hen verantwoordelijk voor een systeem van zwarte premies bij de eersteprovincialer. Opmerkelijk: een rondslingerend papier in de wagen van de voorzitter bracht de bal aan het rollen.

In het kader van een onderzoek naar sociale dumping viel het federaal parket in de zomer van 2018 binnen in de Kortrijkse bouwfirma van K.G. (51). De toenmalige voorzitter van eersteprovincialer KSK Oostnieuwkerke wordt namelijk verdacht van gesjoemel met postbusvennootschappen waarbij sociale zekerheidsbijdragen werden ontdoken ten aanzien van Roemeense metsers. G. trok zich terug uit de voetbalclub, maar een document, dat tijdens een huiszoeking in zijn Jaguar werd aangetroffen, brachten de Oostnieuwkerkenaar in nóg nauwere schoentjes.

Op het A3-blad stonden naast een lijst met de namen van de Oostnieuwkerke-spelers bedragen vermeld, onderverdeeld in een kolom “fiche” en een kolom “enveloppe”. De club hanteerde blijkbaar een systeem waarbij de gelijkspelpremies van gemiddeld 150 euro in het zwart werden uitbetaald. Soms was dat ook het geval bij de winstpremies, die gemiddeld 500 euro bedroegen. “Nazicht van de wedstrijduitslagen wees uit dat de premies perfect overeenstemden met de sommen op het document”, verduidelijkte arbeidsauditeur Jeroen Lorré.

Door de zwarte premies werden niet enkel belastingen ontdoken. In de speelseizoenen 2017-2018 en 2018-2019 verdienden respectievelijk vier en vijf spelers meer dan 10.200 euro waardoor zij aanzien worden als professionele sporters en er dus sociale zekerheid moet worden betaald. Maar door de constructie werd in totaal 34.000 euro aan sociale bijdragen ontweken, een bedrag dat de club momenteel aan het terugbetalen is.

Voor K.G., die zich enkel voor het seizoen 2017-2018 moet verantwoorden, vroeg Lorré een geldboete van 19.200 euro. Voor bestuursleden F.S. (47) en P.E. (59) vroeg hij een boete van 38.400 euro, deels met uitstel. “Deze mensen waren verantwoordelijk voor het financieel beleid”, stelde hij. “Ze plaatsten hun handtekening onder de contracten, waarin trouwens met geen woord gerept werd over de gelijkspelpremies. Bijgevolg is ook sprake van schriftvervalsing.”

50 jaar bij de club

Volgens de advocaat van K.G. valt de rol van de ervaren spelers niet te onderschatten. “Ze kwamen nu eenmaal met bepaalde eisen”, pleitte meester Kris Vincke. “Het was een kwestie van vraag en aanbod. Mijn cliënt heeft het systeem van de zwarte premies trouwens niet uitgevonden. Dat was een gangbare praktijk in het provinciaal voetbal.” K.G. bekende enkel de schriftvervalsing en vroeg hiervoor de opschorting. “Mijn cliënt is al veroordeeld tot de bedelstaf. Hij schaamt zich ook enorm, want het is door hem dat de anderen hier in de beklaagdenbank zitten”, besloot Vincke.

De twee bestuursleden wezen met een beschuldigende vinger naar K.G.. “Zijn ambities als voorzitter en sponsor waren torenhoog en hij trok het financiële luik naar zich toe”, pleitte hun advocaat. “Het ganse bestuur wist af van die zwarte premies, maar enkel mijn cliënten zitten hier vandaag. Toch blijven ze zich inzetten voor hun club.” Volgens de raadsman werden premies voor gelijke spelen in eerste instantie verrekend met onbetaalde lidgelden en bierbonnetjes, maar de arbeidsauditeur wuifde die uitleg weg. F.S. en P.E. vroegen eveneens opschorting van straf.

P.E., die al 50 jaar bij de club betrokken is en zelf lange tijd voorzitter was, nam op het einde nog het woord. “Het is jammer dat wij moeten betalen voor iets dat iemand anders gecreëerd heeft”, zuchtte hij. De uitspraak volgt op 20 oktober. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier