West-Vlaamse winkelketen Supra Bazar riskeert fiscale aanslag van 60 tot 100 procent

© BELGA
© BELGA
Bron: Belga

De familie achter de West-Vlaamse winkelketen Supra Bazar is het voorwerp van een strafonderzoek dat loopt tot in Luxemburg. Het gaat om een van de grootste fiscale dossiers ooit in België.

Het nieuws werd maandag gemeld in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Supra Bazar werd in 1964 opgericht door de voormalige vlasboer Marcel Vanhalst en telt vijf megastores waar zowat alles te vinden is. De familie Vanhalst maakt nu het voorwerp uit van een gerechtelijk onderzoek waarbij in december speurders in Luxemburg een reeks huiszoekingen organiseerden. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar zowel witwassen, fiscale fraude en btw-fraude als fraude inzake erfenisbelasting.

Vermogen van zo’n 250 miljoen euro

Geert en Nadine Vanhalst, kinderen van de inmiddels overleden Marcel Vanhalst, zouden een (fiscaal verjaard) vermogen hebben van zo’n 250 miljoen euro, dat in schril contrast staat met de jarenlange belastingaangiftes. Ze riskeren een aanslag van 60 procent tot mogelijk 100 procent, waardoor het een van de grootste fiscale dossiers ooit zou worden.

De fiscus kwam het vermogen op het spoor door internationale gegevens te vergelijken met wat in België bekend is. Het dossier werd toevertrouwd aan het parket, dat een onderzoeksrechter liet aanstellen. Die viel in 2019 al binnen op de hoofdzetel in Gullegem en zette in december een rogatoire commissie op naar Luxemburg.

“Niets fout gebeurd”

De advocaten van de familie Vanhalst zeggen dat er niets fouts is gebeurd en dat men het volste vertrouwen heeft in een goede afloop van het onderzoek, klinkt het nog in de kranten van Mediahuis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.