Twee mannen gestraft nadat ze vrouw uit De Panne 1.850 lichter maakten met WhatsApp-fraude

© Getty Images
Redactie KW

Twee mannen uit Antwerpen en Charleroi zijn gestraft in de rechtbank van Veurne omdat ze fraudeurs hielpen een dame uit De Panne voor 1.850 euro op te lichten. Die fraudeurs gaven zich uit voor de dochter op WhatsApp.

Op 20 oktober 2020 kreeg de vrouw via Whatsapp een bericht die zogezegd van haar dochter kwam. Het meisje vertelde dat ze dringend twee betalingen moest uitvoeren en vroeg haar mama dat te doen. De vrouw schreef onmiddellijk 1.850 euro over naar een rekeningnummer, maar realiseerde zich pas na de betaling dat ze het nummer niet kende. De tweede overschrijving voerde ze niet uit.

WhatsApp-fraude

Toen ze doorhad opgelicht te zijn verwittigde ze de politie. Die kon na telefonie- en bankonderzoek de 34-jarige J.M. uit Charleroi en de 21-jarige B.K. uit Antwerpen ontmaskeren. Zij hielpen onafhankelijk van elkaar mee met de fraude op WhatsApp. De ene door zijn bankrekening uit te lenen en de andere door een prepaidkaart op zijn naam te geven aan de Nederlandse criminelen. Die konden zo de vrouw uit De Panne oplichten. Ze zeiden dat ze daar geen besef van hadden en vroegen de vrijspraak.

De rechter veroordeelde J.M tot zes maanden cel en 1.200 euro boete terwijl B.K. eerder dit jaar al een werkstraf van 180 uren kreeg voor gelijkaardige feiten. Dat werd als voldoende beschouwd. (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier