Tot dertig maanden cel voor gewiekste oplichters die 76-jarige Deerlijkenaar 25.000 euro lichter maakten

© Unsplash
Redactie KW

Een 25-jarige Nederlander heeft voor de Brugse strafrechtbank dertig maanden cel gekregen, de helft met uitstel, voor oplichting en informaticabedrog. Via phishing maakten C.L. en zijn kompanen tienduizenden euro buit van negen slachtoffers. “Ik gaf mijn laptop en bankkaart mee en daags nadien was ik 25.000 euro kwijt”, getuigt een 76-jarig slachtoffer uit Deerlijk.

“Er is een inbraakpoging aan de gang op uw computer”. Op 27 oktober 2021 werd een 76-jarige Deerlijkenaar telefonisch gewaarschuwd door een man, die zich uitgaf voor een medewerker van Belfius. De beller stuurde een ‘collega’ langs en de zeventiger gaf zijn laptop, gsm, bankkaart en kaartlezer mee. “Hij ging het probleem oplossen maar toen ik daags nadien mijn rekening controleerde was er 25.000 euro weg”, getuigde de man tijdens het proces.

Twee weken eerder was een koppel zeventigers uit Assebroek op gelijkaardige wijze 3.150 euro lichter gemaakt. In totaal kon het gerecht negen slachtoffers identificeren die tussen 15 oktober en 16 december 2021 met de bende te maken kregen. “Ofwel deden de daders zich voor als de fraudedienst van de bank, ofwel stuurden ze slachtoffers een sms met een frauduleuze link door. De slachtoffers waren telkens ouderen”, aldus de procureur. Ook in Dilbeek, Zele, Kortemark, Rijkevorsel, Kluisbergen, Peer en Bredene sloegen de phishers toe.

Het slachtoffer uit Deerlijk was drie jaar eerder al eens opgelicht, maar liet zich opnieuw vangen. “Ze wisten zoveel over mijn persoonlijke situatie, dus ik dacht dat ik hen kon vertrouwen”, zuchtte hij. De beller wist onder andere dat de man zijn echtgenote en kleindochter verloren was aan de ziekte van Huntington, een ongeneeslijke hersenaandoening die genetisch wordt doorgegeven. Kort na de oplichting verloor hij ook zijn zoon en vorig jaar ook zijn andere kleindochter aan dezelfde ziekte.

Volgens het parket maakten de phishers ruim 51.000 euro buit. Het gerecht kon vier daders identificeren. C.L. (25) uit het Nederlandse Tilburg kreeg dertig maanden cel, de helft met uitstel. Hij deed meerdere geldafhalingen en ging langs bij de slachtoffers, naar eigen zeggen onder druk van schuldeisers. G.L. (20) uit Merksem kreeg twintig maanden voorwaardelijk. Zelf drong hij tevergeefs aan op de vrijspraak. “Zijn gezin werd bedreigd en zelf werd hij ontvoerd”, pleitte zijn advocaat. A.D. (21) uit Niel werd voor de meeste feiten vrijgesproken. Voor de oplichting in Dilbeek kreeg hij wel 80 uur werkstraf.

Antwerpenaar M.B. (28), die niet kwam opdagen voor het proces, kreeg tien maanden effectief omdat hij als geldezel zijn bankrekening ter beschikking stelde. Voor lidmaatschap van een criminele organisatie werden alle beklaagden vrijgesproken. Aan het slachtoffer uit Deerlijk kende de rechtbank 27.000 euro schadevergoeding toe. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier