Politiezone Regio Tielt zet extra middelen in tegen steeds driestere cybercriminelen

Cyberspecialist Dimitri Deryckere. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

In 2023 waren liefst 281 inwoners uit onze regio de dupe van cybercriminaliteit, goed voor 1,5 miljoen euro. “Maar er is een dark number van zo’n 70 procent, dat we niet kennen”, vertelt rechercheur en specialist Dimitri Deryckere van politiezone Regio Tielt. Cybercriminelen gaan steeds sluwer te werk, om je Netflix- of Google-account te kraken. “Vroeg of laat heeft iedereen wel eens met internetfraude te maken”, waarschuwt Deryckere. “Alert blijven helpt wel.”

Een knappe 23-jarige blondine stuurt je een vriendschapsverzoek op Facebook. Heel sympathiek, maar snel gaat de ‘relatie’ de seksuele toer op met de ondeugende uitwisseling van naaktfoto’s. Voor je het goed en wel beseft, moet je betalen, of je naaktbeelden worden naar heel je vriendenkring gestuurd.

Nieuwe kaartlezer?

Daar trap ik niet in, zal je zeggen. Maar cybercriminelen beschikken over een hele – ogenschijnlijk onschuldige – trukendoos, om je zo snel mogelijk op een (verdachte) link te laten klikken: er ligt een pakje bij de douane waar kosten bij komen kijken, je hebt een nieuw bericht in je e-box, je moet een nieuwe kaartlezer bij de bank aanvragen, een (zogezegde) koper op een tweedehandssite wil je artikel wel kopen maar via een te registeren (valse) koeriersdienst of een familielid zit (zogezegd) in de knoei met z’n nieuwe gsm en smeekt via WhatsApp om even een dringende factuur te betalen…. Het resultaat laat zich makkelijk raden. Eenmaal de cybercriminelen aan je gegevens raken, wordt heel je bankrekening geplunderd.

Phishing of malware?

Rechercheur Dimitri Deryckere van de Lokale Computer Crime Unit van politiezone Regio Tielt is een specialist in de materie. Hij haalde in Dublin zijn Master in ‘Forensic Computing and Cybercrime Investigation’. Al die vormen van cybercriminaliteit hebben ook een aparte naam gekregen: phishing, whaling, hacking, malware, ransomware, WhatsAppfraude, DdoS-aanvallen…

Niet meteen klikken

“Elk jaar stellen we vast dat de schade door internetfraude met zo’n 300.000 euro stijgt”, stelt Deryckere. “Je kan dat risico natuurlijk zo klein mogelijk maken: regelmatig je computer updaten (besturingssysteem, anti-virus ..) unieke wachtwoorden – liefst een zin met daarin cijfers, leestekens en andere tekens – bedenken om je mailadres te beschermen, vooral niet meteen op een onbekende link klikken.”

“Cybercriminelen proberen vaak in te spelen op angst. Laat je dus niet vangen”

“Controleer het bericht eerst via een andere weg, door bijvoorbeeld te informeren bij je bank, gemeente of familie. Berichten die je meteen onder tijdsdruk zetten of met boetes dreigen, zijn bijna altijd verdacht. Cybercriminelen proberen immers vaak in te spelen op angst. Laat je dus niet vangen. Die mails kun je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be, waarna die preventief uitgeschakeld worden. Op de webstek van Pz Regio Tielt (www.politie.be/5448) werd trouwens zopas een apart hoofdstuk toegevoegd ‘Slachtoffer van internetfraude’. Slachtoffers kunnen daar lezen, hoe ze zich best voorbereiden op een aangifte.”

Speciale infoavond

De Wingense burgemeester Lieven Huys wil extra middelen inzetten, om de groeiende financiële schade door internetfraude de kop in te drukken. Op dinsdag 20 februari organiseert de gemeente, in samenwerking met de politiezone Regio Tielt, om 19.30 uur een infoavond over cybercriminaliteit in CC De Wissel, Tramstraat 6. “Het is hoog tijd, dat we onze weerbaarheid verhogen”, aldus burgemeester Huys. “Preventie is de beste verdediging.” Je kan gratis inschrijven via 051 65 04 40 of via www.wingene.be/digilessen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier