Oplichtersbende maakt 33 tweedehandswagens buit in Damme, Ruiselede en De Panne: twintiger riskeert 30 maanden cel

© Unsplash
Redactie KW

Op twee jaar tijd maakte een oplichtersbende minstens 33 tweedehandswagens buit. Nietsvermoedende verkopers lieten zich om de tuin leiden met valse overschrijvingsbewijzen. Eén van de betrokkenen, een Franse twintiger, riskeert dertig maanden effectieve celstraf.

De bende ging telkens op dezelfde manier tewerk. Ze speurde het internet af op zoek naar tweedehandswagens van dure merken en contacteerde de verkopers via WhatsApp met een Frans gsm-nummer. De slachtoffers ontvingen een vals overschrijvingsbewijs waarna de wagens werden opgehaald door een takeldienst. Vervolgens kwam een chauffeur van de bende de voertuigen ophalen.

Het gerecht kreeg de oplichters in het vizier na feiten in Damme. Op basis van verder onderzoek werden ook slachtoffers geïdentificeerd in onder meer De Panne, Ruiselede, Pittem, Herent, Hoeselt en Sint-Agatha-Berchem. Volgens het parket werden tussen juli 2021 en augustus 2023 minsten 33 auto’s buitgemaakt.

Dankzij telefonieonderzoek kon beklaagde Braidi S. (26) aan de feiten gelinkt worden. De Fransman werd opgepakt in Duitsland. Volgens procureur Saskia Schepens kwam hij als chauffeur buitgemaakte wagens ophalen bij de takelbedrijven. “Hij was misschien niet de spilfiguur, maar zonder hem viel het hele systeem in elkaar”, stelde ze. “Op zijn gsm stonden foto’s van autopapieren en van zijn neef die in Frankrijk al geklist was voor gelijkaardige feiten.”

Tijdens het proces voor de Brugse rechtbank waste S. de handen in onschuld. “Hij deed samen met zijn neef een drietal ritten naar takelbedrijven, maar hij was niet ter kwader trouw”, pleitte advocaat Stijn Dewolf. “Hij zag het als een gemakkelijke bijverdienste. Hij had niet door dat er sprake was van oplichting en was al zeker geen spilfiguur. Hij kan trouwens lezen noch schrijven.”

De rechtbank doet uitspraak op 10 april. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier