Nederlander die tien jaar lang België niet binnen mocht na opzetten xtc-labs riskeert nieuwe straf na positieve ademtest in Knokke

© BELGA
Redactie KW

Een 64-jarige Nederlander riskeert voor de Brugse rechtbank zes maanden cel omdat hij zijn inreisverbod in België blijft schenden. De man werd betrapt tijdens een alcoholcontrole in Knokke-Heist.

Op 14 januari werd de wagen van Egidius S. uit Valkenburg staande gehouden tijdens een alcoholcontrole in Knokke-Heist. De zestiger legde een positieve ademtest af en nazicht van zijn papieren wees uit dat hij bovendien een inreisverbod schond, dat hij kreeg opgelegd bij een veroordeling voor drugsfeiten.

De Nederlander was betrokken bij een drugslab dat in juli 2015 ontdekt werd in de Oudenburgsesteenweg in Oostende. Volgens het parket waren er in het lab genoeg producten voorhanden om liefst 96 miljoen xtc-pillen te produceren. Die konden naar schatting 170 miljoen euro opleveren.

S. kreeg in 2017 vijf jaar cel opgelegd voor zijn aandeel in het lab. In Luik had hij ook al eens 6,5 jaar cel gekregen voor het opzetten van een xtc-lab. Na die twee vonnissen legde de dienst Vreemdelingenzaken heb een inreisverbod op van tien jaar. Maar dat lapte de man herhaaldelijk aan zijn laars. Eerder kreeg hij daar al eens drie maanden cel voor.

Voor de betrapping in Knokke-Heist vroeg advocaat Mathieu Langerock mildheid. S. zelf vond zijn vervolging onterecht. “Ik doe internationaal transport en moet mijn keuring in Brussel afleggen”, stelde hij. “Mijn broers en zussen wonen in België en bovendien moet ik hier passeren als ik met de trein naar Londen of Parijs ga. Ik heb toch niemand neergeschoten?”

De rechtbank adviseerde de Nederlander om zich tot de dienst Vreemdelingenzaken te wenden. De uitspraak volgt op 28 juni. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier