Lokale politie Damme/Knokke-Heist recupereert geld na vriend-in-nood-fraude

© (Foto Unsplash)
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

De lokale politie Damme/Knokke-Heist recupereerde vorige week een geldbedrag na een aangifte van vriend-in-nood-fraude via WhatsApp.

Een 54-jarige vrouw ontving eind juli 2021 via een onbekend telefoonnummer een Whatsappbericht van haar ‘zoon’. Zijn gsm-toestel was defect en hij kon niet aan zijn bankrekening. De jongen had dringend geld nodig en vroeg zijn moeder in totaal 2.455 euro over te schrijven op een rekeningnummer. De ouders roken pas onraad toen hun zoon nog meer geld wou.

De verdachte rekening is ondertussen geblokkeerd en blijkt afkomstig van een ‘geldezel’. Een geldezel leent zijn bankrekening, bankkaart en pincode uit aan een oplichter in ruil voor een geldsom. Uit het politieonderzoek blijkt dat de oplichter samenwerkte met vier geldezels en nog andere slachtoffers heeft gemaakt. Ook een vrouw uit Retie krijgt haar geld terug. Van de oplichter ontbreekt momenteel elk spoor. De geldezels zijn wel geïdentificeerd en moeten zich verantwoorden voor de rechtbank.

Krijg je van een familielid of vriend online een vraag om dringend een geldsom over te schrijven? Bel deze persoon eerst op het nummer dat je in het adresboek van je gsm hebt opgeslagen. Zo ben je zeker dat hij echt om geld heeft gevraagd.

Wie het slachtoffer werd van oplichting kan een afspraak via www.politie.be/5446 en een aangifte doen bij de lokale politie. Je kan ook terecht bij FOD Economie via www.meldpunt.belgie.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.