Lendeledenaar die handeltje dreef in frauduleuze postbusfirma’s krijgt twee jaar cel

Redactie KW

Een 43-jarige Lendeledenaar heeft voor de Brugse strafrechtbank twee jaar celstraf gekregen voor grootschalig gesjoemel met Bulgaarse postbusfirma’s. Volgens het gerecht stond Peter V. aan het hoofd van een criminele organisatie die frauduleuze vennootschappen verkocht aan Belgische firma’s die met buitenlandse arbeiders wilden werken.

Het onderzoek naar Peter V. ging al in 2015 van start. Volgens het gerecht profileerde de man zich als boekhouder of consultant die frauduleuze constructies met Bulgaarse postbusvennootschappen adviseerde aan zijn klanten. “De beklaagde had zogezegd hét ideale systeem uitgedokterd om goedkope werkkrachten in België te werk te stellen”, verduidelijkte arbeidsauditeur Sofie Heyndrickx. “Via zijn website verkocht hij voor 2.000 à 3.000 euro Bulgaarse postbusvennootschappen aan Belgische firma’s die buitenlandse arbeiders wilden inschakelen. Hij nam alle administratieve taken op zich.”

Volgens Heyndrickx werden met behulp van de constructie de Belgische minimumlonen en sociale bijdragen massaal ontweken. “Controles wezen uit dat de beklaagde werkte met fictieve vennootschappen die nooit actief waren in Bulgarije. De sociale bijdragen werden niet doorgestort naar de Bulgaarse sociale zekerheid en om de constructie mogelijk te maken vervalste de beklaagde tal van documenten. De grootste slachtoffers waren natuurlijk de werknemers.”

Naast sociale inbreuken stond V. ook terecht als leider van een criminele organisatie. “Als spilfiguur regelde hij alles voor de klanten”, ging Heyndrickx verder. “In februari 2021 ging hij zelfs nog een stapje verder door Wit-Russen en Oekraïners illegaal te werk te stellen. Hij liegt, bedriegt en licht mensen op. Eerdere veroordelingen voor verduistering, schriftvervalsing en sociale inbreuken haalden niets uit”

Op zijn proces bekende Peter V. schuld. “Het was gemakkelijk geldgewin”, pleitte zijn advocaat Mario Renodeyn. “Maar sinds mijn cliënt in de cel belandde beseft hij goed de ernst van zijn daden. Hij zit nu een celstraf van 37 maanden uit na een eerdere veroordeling. Hopelijk kan hij nog op enige mildheid rekenen.” In de zaak werden ook vier klanten en een tussenpersoon van V. veroordeeld. Naar eigen zeggen waren ze niet op de hoogte van het gesjoemel, maar de rechter zag dat anders. Voor twee beklaagden stelde de rechtbank evenwel vast dat het onderzoek te lang aansleepte. Zij komen weg met een eenvoudige schuldigverklaring. De anderen kregen een celstraf of geldboete met uitstel opgelegd. (AFr)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.