Ex-voetbaltrainer riskeert 16 jaar cel voor zedenfeiten met spelers: Playstation, gsm of geld in ruil voor seksuele gunsten

Jolan F. was maar enkele maanden actief in Roeselare, maar dat leidde mee het faillissement van KSV Roeselare in.
Jolan F. was maar enkele maanden actief in Roeselare, maar dat leidde mee het faillissement van KSV Roeselare in.
Wouter Vander Stricht

Het openbaar ministerie heeft zestien jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling gevorderd voor ex-voetbaltrainer Jolan F. (25) uit Berchem. Hij had jonge voetballers benaderd en hen een contract bij topclubs beloofd in ruil voor seksuele gunsten. Er is sprake van zeventien slachtoffers. Jolan F. was ook de man die met zijn korte passage bij KSV Roeselare als sportief directeur en tegelijk fantast mee de dieperik in sleurde.

Voor Jolan F. vorige zomer even sportief directeur was bij het intussen failliete KSV Roeselare was hij trainer bij verschillende voetbalclubs geweest. Een functie waarvan hij volgens de procureur danig misbruik heeft gemaakt. Hij benaderde verschillende spelers met de belofte dat hij hun voetbaldromen kon waarmaken door hen een profcontract te bezorgen. Maar daar moest wel iets tegenover staan.

In juni 2020 volgde de eerste klacht. Na uitlezing van zijn gsm en laptop kwamen nog meer slachtoffers in beeld, want hij benaderde hen het liefst via sociale media. Naast profcontracten bood hij jongens ook een Playstation, gsm of geld aan in ruil voor een kus, aanrakingen of seksuele gunsten.

17 slachtoffers tussen 13 en 18 jaar

Jolan F. wordt vervolgd voor aanranding, het verkrijgen van ontucht van een minderjarige door overhandiging van een voordeel, grooming, cyberlokking en belaging. Er is in het strafdossier sprake van zeventien slachtoffers tussen 13 en 18 jaar.

De beklaagde betwistte een zestal tenlasteleggingen en bekende de rest. Hij is momenteel in behandeling bij een psychiater om inzicht te krijgen in zijn problematiek. “Hij legt daar de donkerste kant van zijn ziel bloot, want hij wil geholpen worden. Er werden geen efebofiele of pedofiele kenmerken bij hem vastgesteld. Hij handelde eerder uit een narcistische almacht, waardoor hij ontspoord is,” stelde zijn advocaat Issabel De Fré.

Ze pleitte voor een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. “Therapie is de enige nuttige weg. Het is het enige dat recidivegevaar kan herleiden. Mijn cliënt is 25 jaar, we mogen hem niet opgeven. Hij heeft schuldinzicht.”

Jolan F.: “Ik ben beschaamd”

Jolan F. kreeg het laatste woord en richtte zich tot de slachtoffers in de zaal. “Het spijt me. Ik besef dat ik verkeerd was en ik hoop dat deze woorden de start kunnen zijn van iets helend. Ik ben schuldig aan de meest verwerpelijke feiten. Ik ben beschaamd en ik tracht nu via therapie een antwoord te vinden op de vraag hoe dit is kunnen gebeuren. Ik wil aan de rechtbank maar één ding vragen: zorg ervoor dat ik mijn therapie niet hoef stop te zetten, want die zal mij tot betere inzichten leiden.”

(Belga/WVS)

Vonnis op 31 maart.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.