Ex-prostituee (61) vrijgesproken nadat ze half miljoen euro bekomt van verliefde klant: rechter ziet niets strafbaars

Redactie KW

Een voormalige prostituee (61) uit Nieuwpoort is vrijgesproken door de Veurnse strafrechter nadat ze vervolgd werd voor misbruik van vertrouwen en informaticafraude. De vrouw bekwam namelijk zo’n half miljoen euro van een man die verliefd was op haar en die nu in armoede moet leven. Het openbaar ministerie eiste twee jaar cel, maar de rechter oordeelde dat alles wettig verliep.

De burgerlijke partij leerde de vrouw jaren geleden kennen in een bar in Middelkerke. Hij haalde de vrouw uit de prostitutie, maar werd ook verliefd en wou met haar trouwen. De gevoelens werden nooit echt beantwoord, want een relatie kwam er nooit. “Mijn cliënt kwam uit een vooraanstaande familie en streek voor een half miljoen erfenissen op. De vrouw die hij had leren kennen in die bar, stelde voor om zijn rekeningen en financiën te beheren, omdat hij daar zelf niet toe in staat was. Plots was al dat geld verdwenen. Hij diende klacht in bij de politie en werd zelfs nog onder druk gezet door haar om die klacht in te trekken”, pleitte de advocaat van de burgerlijke partij tijdens het proces.

Armoede

“Ze heeft zijn volledige erfenis van een half miljoen euro afhandig gemaakt door tal van bankverrichtingen en dubieuze schenkingen en giften. Van dat geld blijft niets meer over. Mijn cliënt moet nu nagenoeg in armoede leven, terwijl hij op een berg geld zat”, aldus de raadsman, die klacht met burgerlijke partijstelling indiende. Het Openbaar Ministerie trad dat pleidooi bij en vorderde twee jaar cel. De verdediging ging voor de vrijspraak.

“Er zijn inderdaad serieuze geldstromen geweest, maar dat was altijd met instemming van de burgerlijke partij. Meneer wordt voorgesteld als iemand die intellectueel niet in staat is om zijn zaken te beheren, maar dat is niet het geval. Hij wist wat hij deed en was trouwens jarenlang zelfstandig schrijnwerker. Van die giften en schenkingen zijn er bovendien notariële aktes. U gaat mij toch niet vertellen dat die twee notarissen actief mee hebben geholpen aan oplichting? Zij zullen hem ongetwijfeld duidelijk hebben gemaakt wat het plaatsen van zijn handtekening inhield”, pleitte Jeroen Thieren, advocaat van de ex-prostituee.

Alles kwijt door faillissement

Ook de beklaagde nam het woord tijdens het proces. “Ik heb dat geld overigens niet verbrast. Ik heb foute investeringen gedaan in een horecazaak op de Kaai in Nieuwpoort en keek aan tegen een zwaar faillissement. Zelf heb ik geen enkele cent meer over. Een relatie met hem had ik overigens nooit. We zijn gewoon altijd goede vrienden geweest”, sprak de vrouw nog.

De rechter vond uiteindelijk geen elementen om de tenlastelegging misbruik van vertrouwen en informaticafraude bewezen te verklaren. De geldstromen zijn wettig verlopen, werd geoordeeld. De ex-prostituee kreeg dus de vrijspraak. Het lijkt erop dat de burgerlijke partij hoe dan ook uit verliefdheid slechte keuzes maakte met ernstige financiële gevolgen en nu op de blaren moet zitten. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.