Tot twaalf jaar cel gevorderd voor “grootste Belgische drugslab ooit” in Lendelede

Op 8 september 2020 viel het gerecht binnen op een landbouwbedrijf in de Heirweg in Lendelede, op de grens met Ingelmunster. © archief CLL
Redactie KW

Op het proces rond het grote drugslab in Lendelede heeft de procureur maandag twaalf jaar effectieve celstraf en een 160.000 euro boete gevorderd voor kopstuk Philippe P. (51) uit Oudenburg. De man ontkent zijn leidinggevende rol evenwel met klem. Zijn advocate vroeg een straf met uitstel. De man zit al 2,5 jaar in voorhechtenis.

“Hij was een manusje-van-alles, maar nam zelf geen beslissingen”, stelt zijn advocate. In totaal staan 22 beklaagden terecht en volgens het openbaar ministerie had de bende ook plannen om cocaïne in te voeren vanuit Zuid-Amerika in ladingen met hout.

Grootste lab van België

Op 8 september 2020 viel het gerecht binnen op een landbouwbedrijf in de Heirweg in Lendelede, op de grens met Ingelmunster. In een oude varkensstal troffen de speurders talrijke bidons aan met daarin producten waarmee liefst twee ton amfetaminepoeder geproduceerd kon worden. Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) sprak over het “grootste drugslab ooit in België” en becijferde op basis van afvalproducten dat het naar schatting 3,7 miljoen euro had kunnen opleveren.

“Er waren ook concrete plannen om vanuit Zuid-Amerika cocaïne in te voeren”

Op het moment van de inval waren een vijftal Nederlanders in het lab aanwezig. Een van hen had zich verborgen in een beerput onder de vloer en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Ook de eigenaar van de stal, Stefaan C. (50), werd in de boeien geslagen. Diezelfde dag werden ook Philippe P. (51) uit Oudenburg en Charles K. (57) uit Oostende opgepakt. De beide doorgewinterde criminelen waren met twintig liter amfetamine-olie onder weg naar het Nederlandse Hoogstraten.

22 beklaagden

De gerechtelijke actie kwam er na anderhalf jaar onderzoek, onder meer op basis van telefoontaps en observaties. Uiteindelijk werden 22 beklaagden voor de rechtbank gedaagd. Volgens procureur Christophe Bergez hield de bende zich niet enkel bezig met amfetamines of speed. “Er waren ook concrete plannen om vanuit Zuid-Amerika cocaïne in te voeren”, stelde hij. “Onder meer in ladingen hout.”

Het bedrijf van Wevelgemnaar Johan D. (53) zou daarbij als dekmantel worden gebruikt. “Er werd ook allerlei codetaal gebruikt”, vervolgde Bergez. “Amfetamine-olie werd omschreven als appelsap. Er werd ook gesproken over taarten bakken of duiven lossen om de diverse activiteiten te omschrijven.”

“Amfetamine-olie werd appelsap genoemd. Er werd ook gesproken over ‘taarten bakken’ of ‘duiven lossen’ om activiteiten te omschrijven”

De bende had volgens het gerecht ook een lijn met het Verenigd Koninkrijk opgezet voor de uitvoer van cocaïne. Op 15 augustus 2020 werd de zoon van Johan D. in Dover betrapt met 20 kilogram cocaïne in een verborgen ruimte in zijn vrachtwagen.

Anthony D. (27) uit Zonnebeke kreeg hiervoor in Engeland al zeven jaar cel. Op het proces in Brugge werd nog eens zes jaar cel en 64.000 euro geldboete voor hem gevraagd. Zijn vader kijkt aan tegen zeven jaar cel en boete van 80.000 euro. Diens zakenpartner Alexander V. (44) uit Middelkerke riskeert vijf jaar cel en een geldboete van 48.000 euro. Hij zou het papierwerk voor de smokkel hebben georganiseerd.

Grote baas… of niet?

Voor de vermeende bendeleider Philippe P., die eerder al 25 veroordelingen opliep, werd maandag twaalf jaar effectieve celstraf en een geldboete van 160.000 euro gevraagd. De advocate van Philippe P. vroeg een straf met uitstel. De man zit ook al 2,5 jaar in voorhechtenis. Volgens procureur Christophe Bergez was hij de grote baas die de lakens uitdeelde en er niet voor terugdeinsde om anderen af te dreigen. Zelf betwist hij dat met klem. Naar eigen zeggen legde hij op vraag van Charles K. de nodige contacten. “Hij had een aanzienlijke verantwoordelijkheid maar nam zelf geen beslissingen”, pleitte Frederieke Cloet, de advocate van Philippe P. “Hij had ook helemaal niet de knowhow of financiële middelen om dit te organiseren. Hij ontving via een cryptofoon zijn bevelen van bovenaf, maar over die bovenbouw horen we hier vandaag niets.”

Varkensurine

Uit de verklaringen van eigenaar Stefaan C. was het oorspronkelijk de bedoeling om cannabis te kweken in zijn stal. “Maar daarvoor bleek de ondergrond te vervuild door varkensurine”, stelde Bergez. Charles K. zou hierop hebben voorgesteld om dan maar speed te gaan produceren. Voor de Oostendenaar vroeg de procureur tien jaar cel en een geldboete van 128.000 euro. Het Nederlandse kopstuk Ernst N. (36) riskeert elf jaar cel en een geldboete van 144.000 euro. Hij zou het drugslab in Lendelede hebben opgezet.

De eigenaar van de loods, Stefaan C., riskeert vijf jaar cel en een geldboete van 64.000 euro. “Hij stelde niet enkel zijn stal ter beschikking maar leverde ook tal van logistieke diensten”, aldus Bergez. “Zo verplaatste hij zaken met zijn heftruck.”

Andere straffen

Volgens Bergez wees Philippe P. Nederlander Jacques C. (51), voormalig president van motorbende Satudarah, aan als hoofdchemicus in het lab. Voor hem werd zes jaar cel en een geldboete van 64.000 euro gevraagd. Zonnebekenaar Johan L. (49) riskeert zeven jaar cel en 80.000 euro boete. De overige beklaagden riskeren tot zes jaar cel en een zware boete.

In het dossier staat ook Bruggelinge N.V. (58) terecht. De advocate zou na de arrestatie van Anthony D. opdracht hebben gegeven aan diens vader Johan D. om alle bezwarende zaken uit het appartement van zijn zoon te verwijderen. Voor haar vroeg de procureur een “passende straf”.

Maandagnamiddag worden de pleidooien verdergezet. Advocaten die vandaag nog niet aan het woord kunnen komen zullen volgende week maandag hun pleidooi kunnen voeren. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier