Tot drie jaar cel voor cannabiskweek vanuit Blankenbergse rijwoning

© iStock
Redactie KW

Drie Albanezen en een Italiaan hebben in de Brugse rechtbank elk drie jaar cel gekregen voor bendevorming en cannabiskweek vanuit een Blankenbergse woning. Voor twee van hen is die straf voor de helft met uitstel.

Na een melding van de verhuurder trof de politie op 6 april vorig jaar liefst 1.019 cannabisplanten aan in een rijwoning in Blankenberge. De woning bleek sinds 14 december 2019 gehuurd door Italiaan Roberto B. (57). De man uit Perugia had veelvuldige telefonische contacten met Albanees Algert D. (32), die zich volgens het parket opvallend vaak verplaatste naar Schriek en Orp-Jauche, waar zich eveneens cannabisplantages bevonden.

Werk in de horeca

Volgens zijn advocaat leerde Robert B. als kelner in Italië veel Vlaamse toeristen kennen. “Die zeiden dat er veel werk was in de horeca aan de Belgische kust”, pleitte meester Gregory Everaert. “In zijn zoektocht naar een woning kwam hij in Blankenberge terecht.” Volgens meester Everaert had B. een homoseksuele relatie met D. “Maar toen hij in februari terugkeerde naar Italië was er van een cannabisplantage nog geen sprake.” De rechter hechtte maandag geen geloof aan dat verhaal en veroordeelde B. tot drie jaar cel, de helft met uitstel.

Voorhechtenis

Algert D. ontkende dat hij een relatie had met B. en was naar eigen zeggen enkel een loopjongen. “Hij zit al een jaar in voorhechtenis en heeft zijn lesje wel geleerd”, pleitte zijn advocate Nadia Lorenzetti. De rechter veroordeelde D. eveneens tot drie jaar cel, de helft met uitstel. De twee andere Albanezen kwamen niet opdagen voor het proces en kregen elk drie jaar effectief. Erigert Z. (22) werd eind september opgepakt op de luchthaven van Treviso, maar werd niet tijdig uitgeleverd voor zijn proces in Brugge. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier