Straf in beroep bevestigd: Powerboatracer krijgt acht jaar cel voor cocaïnesmokkel

De scheepvaartpolitie werd getipt door de Amerikaanse antidrugseenheid.© iStockphoto
De scheepvaartpolitie werd getipt door de Amerikaanse antidrugseenheid.© iStockphoto
Redactie KW

De Oostendse powerboatracer Nico H. (59) is ook in beroep veroordeeld tot acht jaar cel. Op zijn vissersboot de Bounty II werd achter een valse wand ruim anderhalve ton zuivere cocaïne met een straatwaarde van 225 miljoen euro aangetroffen. De Nederlandse zakenpartner van de Oostendenaar Marnix V.R. (55) is eveneens veroordeeld tot acht jaar cel. Zelf ontkenden ze beiden met klem.

Het onderzoek naar de Oostendse powerboatracer Nico H. ging eind 2015 van start. Het gerecht verdacht er hem en zijn Nederlandse kompaan Marnix V.R. toen al van dat zij met de twee schepen Liberty en JHC Transporter pakketten met cocaïne oppikten op zee. In januari 2016 stelden de speurders vast hoe een van die boten in het zog van een groot schip voer. ‘s Anderendaags spoelde 350 kg cocaïne aan op het strand van Westkapelle, net over de Nederlandse grens.

Later kocht Nico H. de vissersboot Bounty 2, die op 6 mei 2017 richting Kaapverdië voer. Bij de terugkeer op 27 juni 2017 in de Oostendse haven ging de scheepvaartpolitie, getipt door de Amerikaanse antidrugseenheid DEA, over tot een controle. Aanvankelijk werd niets gevonden, maar bij een tweede poging werd ruim anderhalve ton zuivere cocaïne gevonden in een dubbele stalen wand. De drugs zaten verpakt in 65 zakken van 25 kg.

Eén jaar per 150 kg

Nico H. kreeg in eerste aanleg acht jaar cel, net als Marnix V.R. Aanvankelijk werd tien jaar gevorderd. “Dat is voor mij de minimumstraf. Dat komt neer op één jaar per 150 kg cocaïne. We moeten dit streng bestraffen, want anders zal het drugsmilieu vanuit Antwerpen verschuiven naar Oostende en Zeebrugge omdat de straffen hier lager liggen. Hij kon het ook niet laten een sneer te geven naar de naam van de boot. “De Bounty, een toepasselijke naam vind ik dat: “wit vanbinnen, donker vanbuiten!”

De advocaat van Nico H. probeerde om het hele strafonderzoek onderuit te halen en de onschuld van zijn cliënt te bewijzen. Volgens hem had H. inderdaad alle schijn tegen. “Maar als je de details bekijkt , zal je merken dat hij weldegelijk onschuldig is. Hij was enkel betrokken bij het onderhoud van het schip.” Ook Marnix V.R. hield vol dat het schip op weg was naar Afrika om daar als bevoorradingsschip te dienen tussen grote schepen en het land. Maar het hof geloofde die stellingen niet en bevestigde de straffen van acht jaar voor beiden.

Onmiddellijke aanhouding

Marnix V.R. kwam in tegenstelling tot Nico H. niet naar zijn uitspraak in beroep luisteren. Volgens zijn advocaat omdat hij mogelijk besmet is met het coronavirus en uit Nederland moet komen. Omdat hij de Nederlandse nationaliteit heeft en banden met andere buitenlandse landen, werd door het hof zijn onmiddellijke aanhouding bevolen. De Nederlander Arjen D. (60) , die in Aruba woont, kreeg in eerste aanleg één jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor zijn rol als boekhouder van de bende. Maar Arjen D. kreeg eerder al in Antwerpen zes jaar cel voor gelijkaardige feiten. Hij krijgt voor de smokkel in Oostende nu geen bijkomende straf. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier