Moeder (48) en dochter (20) veroordeeld voor verkoop heroïne: “Had mama een rijbewijs, zou ze dochter niet betrokken hebben”

Redactie KW

Een vrouw (48) en haar dochter (20) zijn door de Veurnse rechtbank veroordeeld tot celstraffen wegens verkoop van heroïne. Nochtans was op het proces duidelijk dat de moeder haar dochter mee in bad had getrokken. “Ze had geen auto maar moest de drugs bij de afnemers zien te krijgen. Dus schakelde ze haar dochter in. Die hielp haar mama uit een soort misplaatse loyauteit”, sprak hun advocaat. De moeder stond dan ook onophoudelijk te wenen op het proces.

De politie Westkust was al langer bezig met een onderzoek naar heroïnehandel in de Westkust. Ze wachtten begin februari een gekende dealer – een Marokkaan uit Antwerpen die zelfs al 5 jaar cel kreeg in het verleden – op aan het station van Koksijde. De man zonder verblijfsvergunning was met de trein gekomen en had 155 gram op zak. Er kwamen ook twee afnemers opdagen: een 48-jarige Franse vrouw en haar 20-jarige dochter. Zoals vaker hadden ze afgesproken aan het station, om dan terug te keren naar Calais om de heroïne aan afnemers te verkopen. Volgens de procureur had de moeder een 16-tal afnemers in Frankrijk.

Geen rijbewijs

De vrouw biechtte tijdens een verhoor ook op dat ze al eens werd gefouilleerd door de politie, maar die de meer dan 100 gram heroïne niet vond in haar beha. De advocaat van moeder en dochter, Jorn Verminck, pleitte dat de moeder zelf zwaar verslaafd was aan heroïne. “En ze kon het niet meer betalen. Door te dealen probeerde ze haar gebruik financieren. Ze moest haar dealer pas betalen wanneer ze zelf geld van afnemers had ontvangen. Omdat ze geen rijbewijs had om de drugs rond te brengen, heeft ze haar dochter ingeschakeld. Niet netjes, maar zo is het gelopen”, aldus Verminck. Intussen stond de moeder onophoudelijk te wenen tijdens het proces, voor wat ze haar dochter had aangedaan.

Misplaatste loyauteit

“De dochter wist dat haar mama met iets verkeerds bezig was en verslaafd was. Maar ze had een soort misplaatste loyauteit naar de mama toe. Uit het onderzoek blijkt ook dat de dochter weinig van de handel afwist. Ze stelde zich te weinig vragen en heeft haar moeder nooit terecht gewezen. We moeten dit niet vergoelijken maar wel kaderen. Had haar moeder een rijbewijs, zou ze haar dochter dit nooit hebben aangedaan”, aldus Jorn Verminck. Voor de moeder vroeg hij een straf met uitstel. Voor de dochter vroeg een probatie-opschorting, zodat deze zaak haar niet haar hele leven zou achtervolgen

Dochter tóch gestraft

De rechter oordeelde anders. Moeder kreeg 2 jaar celstraf, maar met probatie-uitstel als ze zich aan tal van voorwaarden rond drugs houdt. Ze moet ook 8.000 euro boete betalen, waarvan drie vierde met probatie-uitstel. De dochter kreeg tien maanden cel en 8.000 euro, beide volledig met uitstel. Ze zien wel hun Peugeot 1006 verbeurd verklaard, omdat die werd gebruikt voor het misdrijf. Er werd ook nog een kleine 2.000 euro in beslag genomen drugsgeld verbeurd verklaard.

Leverancier krijgt 4 jaar cel

De leverancier uit Antwerpen kreeg 4 jaar cel effectief en 8.000 euro boete. Ook hij zag een geldsom verbeurd verklaard. Zijn advocaat pleitte dat de man opnieuw begon te dealen omdat hij in financiële problemen zat en geen werk vond door zijn illegaliteit. Maar het mocht dus niet baten. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier