Koerier van drugsbende krijgt twaalf maanden cel voor witwaspraktijken: “Hij bedreigde politie met de dood”

© Unsplash
Redactie KW

Een 34-jarige Brit heeft voor de Brugse rechtbank twaalf maanden effectieve celstraf gekregen voor witwaspraktijken en doodsbedreigingen. Simon H. werkte als koerier voor een internationale drugsbende en liep in Middelkerke tegen de lamp.

Op 8 november vorig jaar plaatste de politie de Spaanse huurauto van H. aan de kant in Middelkerke. “Hij reed rond als een bruut, had geen rijbewijs en de wagen had ook al lang teruggebracht moeten zijn naar de verhuurfirma”, verduidelijkte procureur Peter Vercauteren. In de wagen trof de politie 17.690 euro cash geld aan, netjes verdeeld in pakketjes van 1.000 euro.

Foto’s van vuurwapens

Tijdens zijn arrestatie bedreigde H. de politie meermaals met de dood. Naar eigen zeggen was hij als toerist in België en had hij daarom veel spaargeld bij. Maar onderzoek van zijn telefoon wees uit dat hij een koerier was voor internationale drugsbende. “Naast drugs transporteerde hij ook geld. Twee dagen voor de interceptie had hij een bericht ontvangen met de opdracht om 17.000 euro af te geven. Op zijn telefoon stonden ook foto’s van vuurwapens en dozen met cannabis”, aldus de procureur.

Omdat het onderzoek te weinig bewijs opleverde voor drugsinbreuken, werd H. er ook niet voor vervolgd. Hij ontkende tevergeefs dat hij geld rondvoerde voor een bende. “Enkel de bedreigingen geeft hij toe”, pleitte advocate Nadia Lorenzetti. “Sinds hij slachtoffer werd van een messteek kampt mijn cliënt met psychische problemen. Bij zijn arrestatie had hij evenwel zijn medicatie niet ingenomen. Hierdoor was hij zichzelf niet.” (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier