Drie vermoedelijke mensensmokkelaars gearresteerd in Duitsland en uitgeleverd aan België

Redactie KW

Twee van de drie verdachten werden op vrijdag 27 november 2020 aan België uitgeleverd. Zij werden vandaag door de onderzoeksrechter te Brugge aangehouden. “Wij hopen dat dit dossier de deur opent bij onze Duitse collega’s om eventuele andere smokkellijnen vanuit Duitsland te kunnen stoppen”, klinkt het bij het parket van West-Vlaanderen.

Al enkele maanden gebruiken mensensmokkelaars kleine opblaasbare bootjes om transmigranten naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. Dergelijke vorm van mensensmokkel is levensgevaarlijk. Niet zelden worden deze bootjes aangekocht in één van onze buurlanden om vervolgens door België te worden vervoerd in de richting van de Franse kust. Begin mei 2020 werd een Duits voertuig door de politiezone Westkust onderschept. In het voertuig zaten twee personen van Iraanse origine, die in Duitsland woonachtig waren. In hun voertuig lagen naast een rubberboot ook zwemvesten, een buitenboordmotor, roeispanen en jerrycans met benzine. Dat staat zaterdag te lezen in een bericht van het parket van Veurne en Brugge.

Deel van Duitse organisatie

Omdat duidelijk werd dat beide personen niet op eigen houtje handelden en kennelijk deel uitmaakten van een organisatie, werd het onderzoek deze criminele organisatie verdergezet door het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen. De organisatie was kennelijk actief vanuit Duitsland. Na intensieve internationale samenwerking met de Duitse politiediensten werd de organisatie in kaart gebracht. De Brugse onderzoeksrechter vaardigde vervolgens Europese Aanhoudingsbevelen (EAB) uit om de leden van de organisatie te kunnen laten arresteren.

Op 20 oktober 2020 werd drie verdachten door de Duitse politiediensten gearresteerd. Het gaat om personen van Iraanse origine, woonachtig in de regio van Dortmund en Dusseldorf. Twee van de drie verdachten werden op vrijdag 27 november 2020 aan België uitgeleverd, waarna zij werden verhoord. Dat laat het Parket Brugge & Veurne weten op zaterdag. Zij werden vandaag door de onderzoeksrechter te Brugge aangehouden. Een derde verdachte dient in de nabije toekomst te worden uitgeleverd.

Aanvoerlijn naar Frankrijk doorgeknipt

“Mensensmokkelaars stoppen niet aan landsgrenzen, dus dat hebben wij evenmin gedaan tijdens het onderzoek”, klinkt het bij Manuel Manderick van het team mensensmokkel aan het parket van West-Vlaanderen. “Het was in 2020 niet de eerste keer dat bootjes werden aangevoerd vanuit Duitsland, zodat het aangewezen was verder onderzoek te verrichten naar de criminele organisatie die duidelijk vanuit Duitsland opereerde.”

“Het is niet zo evident voor de Duitse collega’s om daar onmiddellijk te besluiten dat het om mensensmokkel gaat, wanneer er frequent bootjes worden gekocht. Wij konden echter via ons onderzoek de bijkomende puzzelstukken aanreiken. Zo werd het duidelijk dat we een aanvoerlijn naar Frankrijk konden doorknippen door op deze organisatie tussen te komen.”

“Mensensmokkel levensgevaarlijk”

“Als gevolg van intensieve internationale samenwerking hebben we drie leden van een smokkelorganisatie kunnen vatten. Zij werden vlot aan ons land uitgeleverd. Ze zullen zich in Brugge voor de correctionele rechtbank mogen verantwoorden. De personen die begin mei aan onze kust werden gearresteerd, werden trouwens reeds zwaar gestraft.”

“Wij zetten heel hard in op deze vorm van mensensmokkel, omdat deze wijze van handelen levensgevaarlijk is. Daar is ondertussen iedereen van overtuigd. Telkens wanneer noodoproepen binnenkomen is het alle hens aan dek en is het bang afwachten tot mensen op de Noordzee levend worden aangetroffen. Ook in dit dossier kregen wij informatie rond de mensensmokkel van niet alleen mannen, maar ook vrouwen en kinderen. Wij hopen met dit dossier de deur te hebben geopend bij onze Duitse collega’s om via bijkomende onderzoeken eventuele andere aanvoerlijnen vanuit Duitsland te kunnen stoppen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.