Veertig jaar geleden pleegde topcrimineel Patrick Haemers zijn eerste overval in… Deerlijk

© a-HOL
Laurens Kindt

Vandaag is het exact veertig jaar geleden dat een van de meest tot de verbeelding sprekende gangsters van ons land aan zijn criminele carrière begon: Patrick Haemers. Samen met zijn vader Achille en een onbekend gebleven kompaan pleegde hij op 22 oktober 1981 een bankoverval in Deerlijk. Vrij knullig, want daags nadien zaten vader en zoon Haemers al in de cel.

Patrick Haemers is een van de meest illustere criminelen uit de Belgische geschiedenis. Le Grand Blond is vooral bekend als ontvoerder van oud-premier Paul Vanden Boeynants en van zijn naar hem genoemde Bende-Haemers waarmee hij in de jaren tachtig talloze drieste overvallen pleegde op geldtransporten. Hij wordt ook in verband gebracht met de Bende van Nijvel.

Zo wordt door sommigen beweerd dat hij, met zijn rijzige gestalte, wel eens de zogenaamde Reus van de Bende van Nijvel zou kunnen zijn die in 1985 deelnam aan de bloederige raid op de Delhaize in Aalst.

De beelden van Haemers’ arrestatie in 1989 in Brazilië – waar hij nog interviews gaf aan de media – en zijn overbrenging naar België behoren tot de meest spraakmakende beelden uit de Belgische geschiedenis van de vorige eeuw.

Op verkenning

Wat weinigen weten, is dat Haemers zijn criminele carrière startte in Deerlijk, samen met zijn vader Achille dan nog. Die was uit het Kortrijkse afkomstig en had zich rijk geboerd in de textielsector. Later trok vader Achille naar Brussel waar hij samen met zijn vrouw Liliane kledingketen Montex oprichtte. Nog later stapte Achille in de wereld van de nachtclubs. Daar kwam ook zoon Patrick in contact met het criminele milieu.

Wat vader en zoon – nochtans niet onbemiddeld – exact bezielde, is veertig jaar later nog altijd niet duidelijk maar in ieder geval reden ze op donderdag 22 oktober 1981 met twee wagens en nog een kompaan richting Deerlijk. Hun doelwit, het filiaal van de Bank Brussel Lambert aan de Hoogstraat 126, had Patrick zelf veertien dagen daarvoor in hoogsteigen persoon verkend.

500 Franse francs

Op de dag van de feiten parkeerde vader Achille zijn Mercedes in de Sint-Rochusstraat. De BMW van zoon Patrick en zijn kompaan werd tot voor het bankkantoor gestuurd. Eerst gingen vader en zoon nog frietjes eten en dronken ze nog een watertje in café Sint-Cecilia. Ze betaalden netjes met vier stukken van vijf Belgische frank en trokken op pad. Vader Achille nam plaats in zijn Mercedes, zoon Patrick haalde zijn pistool uit de koffer van de BMW en viel het bankkantoor binnen. “Je veux la clé de la caisse électronique”, brulde hij naar de aanwezige filiaalhouder Jacques Commeyne. Alle klanten moesten zich bukken. Bankbediende Christine Duc was op dat moment net geld aan het tellen en overhandigde wat ze in haar handen had aan Haemers. Een magere buit, want het waren in totaal slechts 500 Franse francs.

Meer geld zat er niet in, want de brandkast in het kantoor was toen al uitgerust met een vertragingsmechanisme. Langer wachten zou risico’s inhouden en dus vluchtte Patrick Haemers zo snel als hij gekomen was het kantoortje weer uit.

Twee jaar cel

Buiten sprong hij in de BMW die met draaiende motor klaarstond en scheurde naar de parking van Kruishoutem langs de E17, toen nog de E3. Daar lieten ze de auto achter en vluchtten met de Mercedes van vader Achille naar Brussel. Heel lang duurde die vlucht echter niet. Een alerte getuige had de Mercedes in Deerlijk opgemerkt en vond die verdacht. De getuige, een dame, speelde de nummerplaat door aan de rijkswachtbrigade van Harelbeke.

Vader Achille - met snor - legt in geuren en kleuren aan onderzoeksrechter Pol Decorte uit wat er zich allemaal had afgespeeld. (gf)
Vader Achille – met snor – legt in geuren en kleuren aan onderzoeksrechter Pol Decorte uit wat er zich allemaal had afgespeeld. (gf)

De volgende dag al werden Achille en Patrick door de rijkswacht van hun bed gelicht en overgebracht naar het gerechtsgebouw in Kortrijk. Een maand later deden de twee de bankoverval nog eens netjes over tijdens een reconstructie in Deerlijk.

Op de beelden daarvan is te zien hoe Patrick Haemers piekfijn uitgedost arriveerde, terwijl vader Achille in geuren en kleuren aan onderzoeksrechter Pol Decorte uitlegde wat er zich allemaal had afgespeeld. Uiteindelijk nam Patrick Haemers alle schuld op zich en zette hij zijn vader uit de wind. Dat loonde want de rechtbank sprak Achille Haemers vrij en veroordeelde Patrick tot twee jaar celstraf. De naam van de derde bankovervaller is altijd geheim gebleven.

Bakkerij

Nadat hij die straf uitgezeten had, begon de echte criminele carrière van Patrick Haemers pas. Er volgde een golf van – soms dodelijke – overvallen op geldtransporten. Na de ontvoering van Paul Vanden Boeynants belandde Haemers in de cel. Nog voor het tot een proces kwam, overleed hij in schimmige omstandigheden in zijn gevangeniscel in 1993. Ook vader Achille is ondertussen overleden. Na de dood van Patrick trok vader Haemers naar Zuid-Frankrijk, waar hij een bakkerij startte. Daar, in Saint-Laurent-de-la-Salanque, stierf hij in 2001. Aan de Hoogstraat 126 in Deerlijk huist vandaag nog altijd een bankfiliaal, ondertussen van ING.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.