Twee jaar cel voor twintiger die bankkaart van hulpbehoevende man steelt en hem voor dood achterlaat

© Unsplash
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

De 21-jarige E.O. krijgt twee jaar cel, waarvan tien maanden effectief, omdat hij een zwaar hulpbehoevende man beroofde van zijn bankkaart. Hij deed er voor ruim 2.000 euro aankopen mee terwijl hij het slachtoffer drie dagen aan zijn lot over liet in zijn appartement. “De politie dacht dat hij dood was”, zei de procureur.

Op 25 juli vorig jaar was het slachtoffer al drie dagen niet meer komen opdagen in zijn stamcafé waardoor de cafébaas alarm sloeg. De man, die ernstige mentale problemen heeft, werd uiteindelijk gevonden op de vloer van zijn appartement. “Hij was naakt in een deken gewikkeld en om zijn pols was nog een touw van een badjas gebonden”, beschreef het Openbaar Ministerie.

Het slachtoffer lag enkele dagen in coma en herinnerde zich zelf maar weinig van wat het overkomen was. Uit onderzoek bleek dat tussen 22 en 28 juli voor 2.385 euro aan aankopen en geldafhalingen waren gebeurd met zijn bankkaart. Op die manier kwam de beklaagde E.O. (21) in beeld, die ondanks zijn jonge leeftijd al eerder veroordeeld werd. De jongeman ging ook nogmaals binnen in het appartement van het slachtoffer hoewel dit verzegeld werd door de politie.

Op het proces betwistte zijn advocaat niet dat O. de bankkaart stal. Ze wees op zijn moeilijke jeugd en vroeg om nog een kans te geven. O. zelf maakte echter geen beste beurt toen de rechter hem ondervroeg. Hij kon niet uitleggen waarom hij de hulpdiensten niet belde toen het duidelijk slecht ging met zijn slachtoffer en weigerde de rechter te zeggen waar hij na zijn verblijf in de gevangenis zou verblijven. “Ik heb wel wat opties maar die mensen hebben liever geen politie aan de deur”, zei O.

Omdat hij daardoor geen vaste verblijfplaats heeft, vroeg het parket om de beklaagde verder aan te houden. Naast de celstraf krijgt E.O. een boete van 1.600 euro met uitstel. Hij moet zijn slachtoffer 6.263 euro schadevergoeding betalen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier