Dakloze vrouw steelt elektronica, sleutels en flessen sterke drank in Koerskaffee Roeselare

De toiletten en de douches van Koerskaffee zijn een trekpleister voor daklozen die er de nacht doorbrengen. © Stefaan Beel
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Een dakloze vrouw van 25 is vorige maand binnengedrongen in het Koerskaffee, bij het Museum van de Wielersport in Roeselare, en ging aan de haal met heel wat elektronica, sleutels en flessen sterke drank. Ze riskeert drie maanden cel. Daklozen zorgen geregeld voor overlast bij de openbare douches van het museum.

Het openbaar sanitair bij het Museum van de Wielersport op het Polenplein in Roeselare is bedoeld voor wielertoeristen om zich even te verfrissen voor ze een bezoek brengen aan het museum of het bijhorende Koerskaffee. De toiletten en de douches zijn echter ook een trekpleister voor daklozen die er de nacht doorbrengen.

“Er is daardoor geregeld overlast”, zegt Sharon Ramboer (42), zaakvoerster van het Koerskaffee. “De politie en de stadsdiensten doen hun best om die mensen op een vriendelijke manier te zeggen dat het niet de bedoeling is dat ze daar blijven, maar vijf minuten later zijn ze er terug. De toiletten zijn volledig openbaar, je moet enkel je identiteitskaart laten scannen om binnen te kunnen.”

Tussendeur stond open

“Nu was het wel de eerste keer dat er ook ingebroken werd. In de nacht van 15 op 16 januari drong een dakloze vrouw het museum binnen, er was die dag net een tussendeur naar het Koerskaffee blijven openstaan. Het was een samenloop van toevalligheden. We weten niet hoe ze het museum zelf binnenraakte.”

“In het café stal ze wat geld uit de kassa, heel wat flessen sterkedrank en de computer, tablet en iPhone van het kassasysteem”, zegt Ramboer. “Het ergste was dat ze ook een sleutelbos en badges van het museum meenam. We hebben heel wat sloten moeten vervangen.”

“Een paar dagen na de inbraak liep ik haar tegen het lijf bij de openbare toiletten. Ik herkende haar van op de camerabeelden. Het leek met niet verstandig om de confrontatie aan te gaan dus ik heb gewoon de politie gebeld.”

Al opnieuw opgedoken

Die konden de 25-jarige vrouw oppakken. Ze had nog een klein deel van de gestolen goederen bij haar, maar het meeste is spoorloos. Kort na haar arrestatie werd de dievegge opnieuw vrijgelaten maar ze hangt nog steeds rond bij het museum.

“Dat is niet prettig natuurlijk”, gaat Sharon verder. “Een week na haar arrestatie was ze hier terug. Ik heb daarom aan de stad gevraagd of de toiletten na een bepaald uur gesloten kunnen worden. Dan kan ons personeel op zijn gemak naar huis.”

Schepen Piet Delrue (Lokaal Liberaal), bevoegd voor het Museum van de Wielersport, is op de hoogte van de zaak en overweegt maatregelen. “We zullen dit eerst intern bespreken en dan kijken welke stappen we eventueel kunnen nemen.”

De dakloze vrouw moest woensdag voor de correctionele rechter verschijnen voor de inbraak maar liet verstek voor haar proces. De rechter spreekt vonnis op 20 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier