Complotdenkers vandaliseren gebouwen, waaronder zwaar getroffen WZC A. Lacourt

Redactie KW

Vandalen hebben tijdens de nacht van zondag op maandag verschillende muren beklad met complottheorieën. De meest wansmakelijke boodschap staat op het zwaar getroffen woonzorgcentrum A. Lacourt: ‘50 doden na vaccin’.

Verschillende gebouwen in Oostende werden beklad. Op het gebouw van surfclub Outside op het Oostendse strand werd de boodschap ‘corona is zever’ aangebracht. Op de gevel van supermarkt Lidl staat het opschrift ‘VRT=paniek’ te lezen. Woonzorgcentrum A. Lacourt kreunde enkele maanden geleden onder een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Daar brachten de vandalen het opschrift ’50 doden na vaccin’ aan op de gevel van het gebouw.

“Degoutant”

Vooral dat laatste opschrift is een doorn in het oog van de vele medewerkers en de bewoners en hun familieleden, maar ook voor de vrijwilligers en zelfs Defensie, dat een handje kwam toesteken tijdens de crisis in het woonzorgcentrum. Burgemeester Bart Tommelein veroordeelt het vandalisme in zijn stad. “Dit is ronduit degoutant”, klinkt het bij een boze Tommelein. “Ik ben maandagmorgen op de hoogte gesteld van de opschriften en heb meteen de bevoegde diensten opdracht gegeven om die te verwijderen. Wie zoiets doet is laf.”

“Men mag van mening verschillen, maar dergelijke opschriften aanbrengen om commotie te veroorzaken getuigt van lafheid”, gaat de burgemeester verder. “ Woonzorgcentrum A. Lacourt is een symbolische plaats en werd bewust geviseerd. Die mensen hebben hard gevochten om de bewoners te verzorgen. Ze hebben gestreden om het virus uit het woonzorgcentrum te krijgen en zijn daar ook in geslaagd.”

Van Ranst: “Verdienen geen aandacht”

Ook andere eigendommen werden geviseerd. “Van andermans eigendom blijf je af, zo simpel is het. De politie heeft een onderzoek ingesteld en stelt alles in het werk om de dader(s) te vatten. Als ze gevat worden zal ik vragen om ze zwaar te straffen. Dit kan niet getolereerd worden en we moeten een signaal geven dat dit niet kan”, aldus de burgemeester.

De opschriften vertellen ons dat nog steeds mensen niet overtuigd zijn dat het virus echt aanwezig is. Ook viroloog Marc Van Ranst veroordeelt de vandalenstreek. “Je moet een kat een kat noemen, mensen die zoiets doen zijn dom en idioot”, klinkt het bij Van Ranst. “ Aan het handschrift te zien gaat het om een persoon en het is ook maar een klein percentage van de bevolking die zo over het virus denkt . Eigenlijk heb ik zelfs weinig zin om op zoiets te reageren, omdat die mensen geen aandacht verdienen. Ik hoop vooral dat ze de dader kunnen vatten. Niet zozeer omwille van hun domme ideeën, maar omdat ze hun ideeën omzetten in de praktijk door andermans eigendommen te beschadigen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten