Cameranetwerk politie Knokke-Heist werpt vruchten af

Redactie KW

Het uitgebreide cameranetwerk van de lokale politie Damme/Knokke-Heist werpt zijn vruchten af. Het politieteam rukte vorig jaar 498 keer uit voor incidenten die een cameraoperator live vaststelde en onderschepte 164 wagens dankzij de nummerplaatlezers.

“We rolden het netwerk de voorbije maanden verder uit met zestien camera’s op zeven nieuwe locaties”, weet communicatie verantwoordelijke Isolde Van Eenooghe. “Op tien bestaande locaties kwam er een extra camera bij. Ook het coördinatiecentrum kreeg een facelift en extra monitors om meer beelden live te projecteren.” Het kostenplaatje bedraagt in totaal 326.703,4 euro.

Diefstal luxewagens

“In onze politiezone staan ondertussen 124 bewakingscamera’s op 62 verschillende locaties”, aluds Van Eenooghe. “ De politie beschikt ook over twee verplaatsbare camera’s die in functie van de nood voor korte duur inzetbaar zijn. Het cameranetwerk telt eveneens 22 ANPR-camera’s en dat op sommige locaties in combinatie met trajectcontroles. In de politiezone rijden ook twee politiewagens rond die elk zijn uitgerust met drie nummerplaatlezers.”

“Enkele weken geleden rolde het politieteam nog een bende op voor diefstallen van luxewagens, hoofdzakelijk van het merk Range Rover”, gaat Van Eenooghe verder. “ De rechercheurs kwamen de verdachten op het spoor dankzij het cameranetwerk en een alerte collega. De cameraoperator zag na de diefstal de luxewagen passeren op de camera ter hoogte van de Balkonrotonde. Stond die camera er niet, dan hadden we de ploegen nooit in de juiste richting kunnen sturen en de achtervolging laten inzetten.”

Gecrasht

“De wagen is uiteindelijk gecrasht in het Oost-Vlaamse Beveren. Via het telefonieonderzoek en de inzet van het cameranetwerk van enkele andere politiezones kwamen ook de kompanen in beeld. Het gaat in totaal om vijf mannen met de Roemeense of Moldavische nationaliteit. De vijf zijn na drie huiszoekingen in Brussel aangehouden door de onderzoeksrechter. Ze komen ook bij verschillende internationale diefstallen van luxewagens in beeld.” (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier