Bruggeling werd slachtoffer van zinloos geweld: “Vreesde voor mijn leven toen ik die koevoet zag”

Horeca-ondernemer Koen Hessels (55) is blij dat hij het nog kan navertellen. Te voet, op weg naar een lunchafspraak, werd Koen vorige vrijdagmiddag toegeroepen en vervolgens aangevallen door een voor hem onbekende man. “Hij haalde een in een keukenhanddoek gewikkeld voorwerp boven en begon ermee te slaan. Het bleek een zware koevoet. Toen ik die zag, besefte ik dat ik zou moeten vechten voor mijn leven.”

Sinds het ernstige voorval is Koen Hessels ongerust als hij zich op straat begeeft in de Brugse binnenstad. “Ik wil niet dat dit zomaar aanzien wordt als een fait divers”, klinkt het. © Davy Coghe

Een viertal dagen na de feiten, als hij ons zijn verhaal doet, is Koen al wat bekomen van de grootste schrik en zijn de kneuzingen en blauwe plekken al wat geheeld. Maar Koen Hessels, telg uit de bekende Brugse horecafamilie, is toch nog danig onder de indruk van de gebeurtenissen. “Ik loop nu met een stok, maar dat is niet alleen om me te ondersteunen bij het wandelen. Zeker als ik alleen op straat loop, ben ik niet gerust. Dan wil ik toch iets bij me om me te verweren.”

Onbekende op fiets

Koen woont in de Brugse binnenstad en gaat wel vaker lunchen in de buurt. Op die bewuste vrijdagmiddag ging het richting Lion Belge in de Langestraat, waar hij met een vriend had afgesproken. “Te voet op weg langs de Langestraat zie ik dat er iemand op de fiets naar me zwaait en iets roept. Ik zwaai wel terug, maar besef dan dat ik de man eigenlijk niet ken. Ik dacht dus dat het een vergissing was en wandel verder”, doet Koen het relaas.

“Maar die man blijft roepen, draait zich met de fiets in mijn richting – want hij reed aanvankelijk weg van de Kruispoort en ik wandelde in de andere richting – en houdt halt vlak bij me. Daarna zet hij zijn fiets tegen een gevel. De man blijft voor mij een onbekende en gezien hij een mondmasker draagt, zie ik ook zijn gezicht niet goed. Plots haalt hij een in een handdoek gewikkeld voorwerp uit een rugzak en begint er mee op me in te slaan.”

“Ik slaag er gelukkig in mijn gezicht af te weren van de slagen, met mijn armen en handen. In het tumult valt die handdoek van het voorwerp en zie ik dat het om een zware koevoet gaat. Toen ik die zag, besefte ik dat ik écht zou moeten vechten voor mijn leven. Als hij mijn hoofd ermee zou raken, kon het met mij gedaan zijn.”

“Ik ben er toen in geslaagd die koevoet met mijn twee handen vast te nemen en zo zijn we al duwend en trekkend op de grond terecht gekomen, nabij het portaal van de apotheek in de Langestraat”, gaat Koen verder. “In al dat geduw en getrek komt hij met zijn rug op de grond terecht en haal ik dus de bovenhand. Op dat moment heb ik me afgeduwd en die koevoet gelost én ben ik weg gelopen. Doordat hij nog moest recht klauteren terwijl ik al weg was, had ik natuurlijk wel enige voorsprong. Het merkwaardige is dat hij me niet meer achterna liep. Alsof er niets gebeurd was, kroop hij terug op zijn fiets en reed op zijn gemak weg.”

Politie snel ter plaatse

Intussen hadden omstaanders, volgens Koen wellicht uitbaters of klanten van de apotheek vlakbij, de politie opgebeld en die kwamen dan ook al snel ter plaatse. “Ik heb dan in de politiecombi een verklaring afgelegd. In mijn beleving duurde die vechtpartij enorm lang, maar in werkelijkheid heeft dat wellicht geen twee minuten geduurd”, zegt Koen. “Na mijn verklaring raadde de politie me aan om naar de spoeddienst te gaan en een vriend heeft me daar dan ook heen gebracht. Welke taal die man sprak of wat hij riep? Het klinkt misschien vreemd maar dat weet ik echt niet. Ik kan me dat niet herinneren. Gelukkig zijn er wel omstaanders die een foto genomen hebben van die aanvaller terwijl hij op de fiets weg reed. Het gaat om een man met donkere huidskleur, zeker geen westerling, met halflang haar. Die foto heb ik dan ook op mijn Facebookprofiel geplaatst en uiteraard ook bezorgd aan de politie.”

Toevallig slachtoffer?

Intussen is de man nog steeds niet gevat. Het is voor Koen een vreemd, zelfs wat angstaanjagend, gevoel. “Misschien duikt hij wel weer op met zijn koevoet als ik ergens alleen over straat loop. Eerlijk, ik ben er echt niet gerust in. Ik wil hierover getuigen omdat ik niet wil dat dit zomaar aanzien wordt als een faits divers, zoals dit misschien het geval is in grootsteden als Brussel of Antwerpen. Maar we leven hier in Brugge en dat willen we toch niet?”

“Het is niet omdat ik het heb overleefd dat dit geen ernstige feiten zijn. Wie met een koevoet iemand te lijf gaat, heeft echt wel de intentie om te doden. Dit is dus een moordaanslag. Wat het motief kan zijn, ik kan het echt niet zeggen. Ben ik een toevallig slachtoffer van blind geweld, is het misschien een terroristische aanslag of meent die mens mij toch te kennen en is er wrok om een of andere reden… Ik weet het echt niet, maar het is in ieder geval enorm beangstigend.”

Dader nog niet gevat: “Tip doorgegeven aan de politie”


De aanvaller is dus nog niet gevat maar Koen kon, in samenwerking met zijn broer Karel – uitbater van Charlie Rockets en andere horecazaken – wel al een tip overmaken aan de recherche van Lokale Politie Brugge. Ze hopen dat het onderzoek daarmee in een stroomversnelling komt. “Wij kennen nogal veel mensen en hebben de foto van de persoon die mij aanviel dus ook ruim laten verspreiden. Ook in bij verschillende buitenlandse mensen in Brugge en dan meer specifiek uit de bevolkingsgroep waaruit die man mogelijk voortkomt”, aldus Koen Hessels.

“Een van de mensen die de foto bekeek, meende de persoon te herkennen en gaf ons een naam door. Het zou om iemand gaan die illegaal in het land verblijft.” De naam en alle mogelijks nuttige info werd intussen overgemaakt aan de politie. “Momenteel kregen we van de politie nog geen verdere informatie of feedback hieromtrent. We zijn dan ook nog niet zeker of we daar effectief op het juiste spoor zitten. Dat is nog even afwachten.”

“Maar één ding is wel duidelijk: als die persoon kan gevat worden, dan wil ik dat hij zich voor de rechtbank moet verantwoorden voor doodslag”, stelt Koen Hessels.

Bij de Brugse politie is het incident bekend, maar veel details wil men er voorlopig niet kwijt. “Uiteraard zijn we op de hoogte van deze feiten”, klinkt het bij politiewoordvoerster Lien Depoorter. “We kregen ook de foto binnen. Onze mensen zitten volop op het dossier. Het onderzoek wordt nu gevoerd onder leiding van het parket. We kunnen op dit moment dus geen verdere toelichting geven.”


Indien u meer informatie heeft of toevallig getuige was van het incident, kan u contact opnemen met de lokale politie op het nummer 050 44 88 44

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.