Zwakbegaafde vrouw uit Waregem ontkent ‘pyromane van ’t Gaverke’ te zijn

Een 51-jarige zwakbegaafde vrouw ontkent dat ze tussen april en mei 2019 op zes plaatsen op de Waregemse wijk ’t Gaverke brand stichtte. Het parket dringt aan op een gevangenisstraf met intensieve begeleiding. Zelfs in haar eigen woning brak brand uit.

© Tom Brinckman
© Tom Brinckman

Tussen 17 april en 23 mei 2019 moest de Waregemse brandweer tot zes keer toe in de buurt van hun eigen kazerne uitrukken na brandstichtingen. Zelfs de eigen kazerne was eens het mikpunt. Toen werden kranten en brandend afval via de brievenbus binnen geduwd. Telkens bleef de schade beperkt, ook bij restaurant Ter Torre en bakkerij Loquet.

De doorgangswoning van het OCMW waar Connie C. verbleef, was telkens niet veraf en in de buurt van een van de branden gedroeg ze zich erg verdacht.

Verdachte nummer één

Toen ze op 23 mei 2019 zelf bij de brandweer ging aankloppen voor een brand in haar woning en ze de brandweermannen recht naar de vuurhaard, een prop papier op de zolder, gidste, werd ze helemaal verdachte nummer één. Ze vloog zes maanden in voorhechtenis en verhuisde na haar vrijlating naar een instelling voor mensen met een beperking in Tielt.

Ik heb het niet gedaan. Heel zeker. Ik heb er niets mee te maken.

“Met de brandstichtingen heb ik niets te maken maar ik stak wel eens keukenpapier met een sigarettenpeuk in brand”, verklaarde ze. Daar kwam ze later op terug.

Celstraf met begeleidende maatregelen

De openbare aanklager is wél overtuigd van haar schuld maar wil vooral vermijden dat ze nog eens brand sticht. Daarom vroeg de openbare aanklager aan de rechter een celstraf van 24 maanden, maar gekoppeld aan begeleidende maatregelen.

De advocaat van Connie C. vroeg de vrijspraak maar gaf toe dat de brand in haar eigen woning haar in nauwe schoentjes bracht.

“Ik heb het niet gedaan. Heel zeker. Ik heb er niets mee te maken. Het doet me pijn aan het hart”, hield C. haar onschuld staande. Vonnis op 22 maart. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.