Assisenproces Oliver Bolte: “Norbert heeft die pillen niet geleverd”

Op het assisenproces tegen Oliver Bolte, die terecht staat voor de moord op zijn moeder Renate, de moord op zijn vriend Norbert Bocher en brandstichting, zijn een aantal kennissen van slachtoffer Renate Bolte aan bod gekomen. Daaruit bleek vooral dat er discussie bestaat over de gemoedstoestand van het slachtoffer in de periode voor haar overlijden.

© GF

Het was niet makkelijk voor het parket om relevante getuigen te vinden die iets zinnigs konden zeggen over het leven van Renate Bolte. De vrouw leefde alleen met haar zoon Oliver in Blankenberge, had er weinig sociale contacten en werkte voor een Nederlandse uitgeverij vanuit haar flatje. De onderbuurvrouw zag haar nog het weekend voor haar dood.

Nooit ruzie

“Ze klaagde toen over buikpijn. Ze zei dat ze geen koffie kon drinken of zelfs kon eten. Ik zag dat ze inkopen was gaan doen, Oliver heeft toen de zware zakken naar boven gedragen. Oliver en zijn moeder kwamen goed overeen, ik heb daar nooit ruzie gehoord”, getuigde de onderbuurvrouw. De vrouw is ondertussen verhuisd. Door de brandstichting die Oliver Bolte pleegde na de twee moorden, liep ook haar appartement heel wat schade op. “Mijn man is daar nog altijd niet goed van. Hij ligt nu weer in het ziekenhuis. Die brand is nog altijd het eerste en het laatste waarover hij spreekt op een dag. Van de verzekeringen hebben we trouwens niets gekregen. Geen rotte bal”, zei de vrouw. Beschuldigde Oliver Bolte stond daarop recht. “Wat kan ik zeggen? Sorry. Als ik het ongedaan kon maken, zou ik dat doen“, stamelde hij.

De twee volgende getuigen waren twee Nederlandse dames van uitgeverij VIP-media, de uitgeverij waar Renate Bolte voor werkte. De twee dames waren de enige aanwezigen op de uitvaartplechtigheid van Renate Bolte. “Dat was naar”, getuigde één van hen. “We vonden het bevreemdend dat er echt niemand anders dan wij daar was. Renate was altijd wel heel discreet, vertelde weinig persoonlijke dingen maar we hadden toch de indruk dat ze van het leven genoot. Een kopje koffie, een strandwandeling met de hond, ze genoot van de kleine dingen des levens”, klonk het. “Ik heb nooit de indruk gehad dat Renate in nood was, zich slecht of depressief voelde. Ze klaagde nooit. Ik heb ze maar één keer emotioneel weten zijn en dat was toen ze geen werk meer kreeg voor maandblad Hart Voor Dieren”, besloten de dames.

Eerste moraliteitsgetuigen

Deze voormiddag deden ook de eerste moraliteitsgetuigen hun verhaal. Het ging vooral om familieleden van de vermoorde Norbert Bocher. Zij geloven niet dat Norbert Bocher de euthanasiepillen leverde aan beschuldigde Bolte, zoals die beweert.

De eerste getuige was dokter Alexander Valcke, de huisarts van zowel Norbert Bocher als Renate Bolte. Volgens de huisarts heeft Renate Bolte met hem nooit over euthanasie gesproken. “Ze leek me een doodbrave oude vrouw, die wel nog altijd keihard werkte en daardoor last had van stress. Tien weken voor haar dood heb ik haar nog gezien, maar toen klaagde ze alleen maar over een aanhoudende hoest. Ik heb haar een puffertje voorgeschreven. Over euthanasie hebben wij het in de verste verte nooit gehad”, getuigde de huisarts.

Daarna kwamen de vader en stiefmoeder van Norbert Bocher aan het woord. “Mijn zoon had een zwaar verleden, maar nadat hij de laatste keer uit de gevangenis kwam, had hij zijn leven gebeterd. Hij zorgde beter voor zijn zoontje J. dan ik ooit voor hem gezorgd heb. Toen we op reis in Marokko via de telefoon vernamen dat Norbert dood was, ben ik als een gek naar huis gereden. Ik kon het maar niet geloven. Ik was zo blij dat ik een zoon had toen Norbert geboren werd en nu ben ik hem kwijt”, getuigde vader Wilfried Bocher.

Ongeloofwaardig verhaal

Hij gelooft niet dat Norbert Bocher op vraag van Oliver Bolte Rohypnol-pillen leverde waarmee de moeder van Oliver Bolte euthanasie wou plegen. “Een paar weken voor de feiten zat er een gewond vogeltje op onze oprit. Norbert heeft het opgeraapt, mee naar binnen genomen en verzorgd tot het weer kon vliegen. Iemand die zoiets doet, die gaat zich niet bezighouden met pillen bestellen”, klonk het overtuigd. “Mijn zoon is vermoord omdat hij te veel wist, dat is wat ik ervan denk”, sloot vader Wilfried af.

Ook de dochter van Norbert Bocher uit een eerdere relatie geloofde niets van het verhaal van Oliver Bolte. “Mijn papa zou die pillen nooit gekocht hebben. Hij was in het verleden al naar de politie gestapt nadat Oliver Bolte hem rare dingen had verteld over een overval. Hij vertrouwde die man niet. Waarom zou hij er dan pillen voor bestellen?”, klonk het retorisch.

Kim Deceuninck, de ex-partner van Norbert Bocher met wie hij zoontje J. kreeg, volgde die redenering. “Norbert was daar veel te slim voor. Hij wist dat ze hem zouden kunnen beschuldigen van moord als hij die pillen bestelde. Bovendien sliep hij in die periode niet goed en ben ik hem nog een slaappil gaan brengen. Waarom zou hij een slaappil aan mij vragen als hij er zelf liggen heeft? Dat klopt niet”, vond de vrouw.

Morgen starten de pleidooien.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.