48 urenstaking vanaf dinsdagochtend in de Belgische gevangenissen

De gevangenis van Brugge © belga
Redactie KW

De socialistische en de christelijke vakbond activeren hun stakingsaanzegging voor de Belgische gevangenissen. Vanaf dinsdag om 6 uur willen ze gedurende 48 uur het werk neerleggen. Ze gaan over tot actie omdat een akkoord uitblijft over de versoepeling van de bezoekregels. De liberale vakbond houdt nog een slag om de arm, omdat er maandagnamiddag nog overleg is gepland.

De vakbonden protesteren tegen plannen om fysiek contact tussen gedetineerden en bezoekers weer toe te staan. De voorbije maanden golden er beperkingen wegens de coronapandemie. De vakbonden, die wijzen op de toenemende besmettingscijfers, reageerden erg ongerust op de versoepeling en dienden vorige week in gemeenschappelijk front een stakingsaanzegging in. Bij een overleg deze week stelde het gevangeniswezen dan ook begeleidende maatregelen voor, zoals een quarantaineperiode van twee weken voor gevangenen die hebben kunnen gebruikmaken van een bezoek zonder toezicht. Maar de bonden verwierpen vrijdag dat voorstel.

De socialistische vakbond ACOD (CGSP) maakte zaterdagochtend bekend effectief op te roepen tot een 48 urenstaking in de gevangenissen in heel het land vanaf dinsdagochtend om 6 uur. “Wij betreuren dit, maar zien geen andere mogelijkheid om het personeel en gedetineerden in veiligere omstandigheden in de gevangenis te laten verblijven/werken”, zegt Robby De Kaey van ACOD Justitie. De vakbond wil niet langer blijven wachten “totdat het kalf verdronken is”.

De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten sloot zich zaterdagnamiddag aan bij de oproep. “Er is afgelopen nacht bevestigd dat we op 22 september 2020 om 6 uur voor 48 uur in staking gaan”, zo staat op de website van de vakbond. “Onze leden gaan niet akkoord met de voorstellen die momenteel op tafel liggen”, bevestigt vakbondsman Alain Blancke. De vakbond roept zijn leden op om hun stakingsintenties door te geven, zoals dat voorzien is in het kader van de minimale dienstverlening. Volgens de officiële termijnen had dat tegen zaterdagochtend moeten gebeuren, maar er werd uitstel verleend tot zondagochtend.

De liberale vakbond VSOA zegt het overleg van maandag af te wachten, om te beslissen of er vanaf dinsdagochtend al dan niet gestaakt wordt, aldus vakbondsman Eddy De Smedt. Maar ook de VSOA-leden moeten wel al hun intentie om al dan niet te staken kenbaar maken.

Valérie Callebaut, woordvoerster van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG EPI), bevestigde dat er maandagnamiddag overleg gepland is.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.