21 leden van Duits-Koerdische bende staan terecht voor mensensmokkel met 119 bootjes: proces meteen uitgesteld
In de zaak van een grote mensensmokkelbende heeft de Brugse correctionele rechtbank de pleidooien uitgesteld naar de zitting van 6 september. De Koerdische bende werkte vanuit Duitsland en smokkelde transmigranten met gammele bootjes van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. De kopstukken riskeren tot vijftien jaar gevangenisstraf.
Op basis van ongeveer veertig verschillende gerechtelijke onderzoeken kon de West-Vlaamse federale gerechtelijke politie (FGP) geleidelijk aan een grote mensensmokkelbende in kaart brengen.
Vorig jaar opgepakt
De criminele organisatie maakte volgens het parket vaak gebruik van gammele bootjes, aftandse motoren en ongeschikte zwemvesten. Het vermoedelijke kopstuk van Iraans-Koerdische origine werd begin mei 2022 opgepakt tijdens zijn werk in Oost-Londen. Hewa R. (30) werd enkele maanden later aan België overgeleverd en zit nog steeds in voorhechtenis. Volgens zijn advocaat Kris Vincke ontkent R. nog steeds dat hij de absolute leider van de bende zou zijn.
119 boten, 33 motoren en 967 zwemvesten
Vervolgens werd begin juli 2022 een grote actie op poten gezet om de mensensmokkelorganisatie in Duitsland op te rollen. In opdracht van de Brugse onderzoeksrechter werden toen 18 verdachten gearresteerd en werden op 36 plaatsen huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werden 119 boten, 33 motoren en 967 zwemvesten aangetroffen. De actie speelde zich vooral af in Osnabrück, een stad in de Duitse deelstaat Nedersaksen.
Elf beklaagden in gevangenis
De raadkamer oordeelde uiteindelijk dat liefst 21 mensen zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun aandeel in de bende. Elf beklaagden zitten nog steeds in de gevangenis. Naast Hewa R. worden ook Bebak A. (41), Fryad K. (44) en Daban M. (37) als leiders van de criminele organisatie gezien. De mannen uit het Iraaks-Koerdische Erbil woonden allemaal in de streek van Osnabrück, van waaruit ze de smokkel zouden georganiseerd hebben.
Op Hewa R. na verbleven trouwens alle beklaagden in Duitsland, onder andere in Bielefeld, Bremen, Stuttgart, Düsseldorf, Duisburg, Dortmund en Mönchengladbach. De meesten hebben de Iraakse nationaliteit, maar ook enkele Duitsers, een Syriër en een Afghaan werden naar de strafrechter verwezen.
Zaak uitgesteld
Maandagochtend ging het proces van start in de correctionele rechtbank van Brugge. Meerdere advocaten vroegen om de zaak uit te stellen, zodat ze meer tijd hebben om de zaak voor te bereiden. Op die manier krijgen ze nu ook de kans om hun standpunten op papier te zetten. Advocaat Luc Arnou legde maandag wel al een nota neer voor de burgerlijke partij. Het federaal migratiecentrum Myria vordert een schadevergoeding van 5.000 euro.
De rechtbank besliste dat de pleidooien op 6 september vanaf 9.30 uur gehouden zullen worden. Wellicht zal daarvoor uitgeweken worden naar de assisenzaal. Indien nodig kan ook op 7 en 8 september nog gepleit worden. De bendeleiders riskeren dan in theorie tot vijftien jaar gevangenisstraf. Bovendien vordert het openbaar ministerie de verbeurdverklaring van ruim 277.000 euro, 157.000 Britse pond en ruim 82.000 Amerikaanse dollar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier