600.000 euro Vlaamse subsidies voor restauratie van villa Maeger Scorre in Knokke-Heist

Redactie KW

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 637.315,68 euro toe voor het uitvoeren van restauratiewerken aan de villa Maeger Scorre (Clubhouse Royal Zoute Golf Club) in Knokke-Heist.

Villa Maeger Scorre, een complex van woning, bijgebouwen en poortgebouw rondom een binnenkoer, is gebouwd in 1928 naar een ontwerp van Mario Knauer en is sinds 2004 beschermd als monument. Knokke-Het Zoute groeide tijdens het eerste kwart van de twintigste eeuw uit tot een luxebadplaats aan de Vlaamse kust. Vanaf 1908 verkavelde de SA Compagnie Immobilière Le Zoute het uitgestrekte duinengebied volgens een aanlegplan van de Duitse urbanist Joseph Stübben. De Compagnie besteedde al snel aandacht aan de uitbouw van recreatieve voorzieningen om de badplaats aantrekkelijk te maken.

Het al bestaande golfterrein – de eerste initiatieven dateerden van 1900 toen heel wat Engelsen die in Brugge verbleven naar Knokke afzakten om te golfen in het duingebied – werd gepromoot en verder uitgebouwd. Aan het Binnenhof is bovenop de Hoge Blinckaertduin, een clubhouse in cottagestijl gebouwd. Vanaf 1946 werd de villa Maeger Scorre als clubhouse gebruikt. In het interieur zijn de muurschilderingen van Edgar Tytgat in opdracht van bouwheer Frans Thys uit 1929-1930 bijzonder.

In het monument valt het rijkelijk gebruik van fraai houtwerk op, onder meer de trap met sierlijk gedraaide trappaal, binnendeuren met oorspronkelijk hang- en sluitwerk en het vaste wandmeubilair.

Met deze premie worden de gevels, de daken en het schrijnwerk gerestaureerd. Lood- en koperwerk, goten en regenafvoeren worden hersteld of vervangen.

(FJA)