https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

30.000 mondmaskers om de dood van haar zoon te verwerken

Petra Couffez aan haar naaimachine: "Ik maak de mondmaskers tegenwoordig met mijn ogen dicht." © Davy Coghe
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Heel wat West-Vlamingen zijn volop mondmaskers aan het maken, maar de naaimachine met de meeste overuren op de teller staat ongetwijfeld ten huize Petra Couffez (53). Samen met haar team vrijwilligers maakte ze de jongste weken al meer dan 30.000 (!) mondmaskers. “Ik ben hiermee begonnen om mijn gedachten te verzetten na het overlijden van Matthias, mijn zoon.”

“Ik maak ze ondertussen met mijn ogen dicht”, glimlacht Petra Couffez (53) uit Ruddervoorde. De noeste naaister begon haar actie om een bijzonder zwaar verlies te verwerken. Half februari stapte zoon Matthias op amper 28-jarige leeftijd uit het leven. “Dat was een hele zware en onverwachte klap. Na drie weken thuis ben ik opnieuw op mijn werk als preventieadviseur bij de federale politie gestart. Ik dacht er klaar voor te zijn. Maar de hele dag door werd ik overladen met vragen. Gaat het? Lukt het een beetje? Tegen het eind van de week was ik leeggezogen.”

Begonnen met 600 stuks

Na het weekend bleef Petra opnieuw enkele dagen thuis. “Toen kwam het virus al op in Italië en Spanje. Zou ik geen mondmaskers maken voor mezelf en mijn familie, dacht ik bij mezelf. Ik ben goed bevriend met Chantal van stoffen Maelfait in Veldegem. Zij sneed voor mij 600 stukjes uit en zei dat ik ze mocht hebben. Ik maakte ze allemaal en had er zo meteen te veel. Fier als een gieter vroeg ik op Facebook wie er eentje moest hebben. Het succes was enorm. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Je zou mijn mailbox moeten zien.” (lacht)

“Ik denk voortdurend aan Matthias tijdens het naaien. Hij zou zo fier zijn op mij”

Via de modeafdeling van de school SNT helpen ondertussen 60 vrijwilligers mee met Petra. “We zitten nu aan ruim 30.000 mondmaskers. Honderden organisaties en mensen hebben we al geholpen. Mensen helpen me via giften aan de Werkgroep Verder na Zelfdoding en in ruil vraag ik dan elastiek voor onze mondmaskers. Mensen brengen ook stof die ze kunnen missen. Die solidariteit is ongelooflijk.”

Wachtlijst

Wie een mondmasker wil bestellen, kan altijd bij Petra en haar team terecht, al moet je wel wat geduld hebben. “Elke nieuwe aanvraag komt op de wachtlijst en die werken we stelselmatig af. We doen de hele tijd voort. Je kan de maskers hier afhalen, maar we rijden ook met drie koeriers rond. De afdeling Oncologie van het AZ Sint-Jan heeft er zelfs 150 besteld. Dat is toch te gek voor woorden? Ik kan het maar niet vatten dat er nu geen mondmaskers tot bij die mensen geraken.”

En of het voor Petra soms niet allemaal te veel wordt? “Op werkvlak neemt mijn collega uit Gent veel van me over. Ze weet met welk nobel doel ik bezig ben. Mijn partner moet wel af en toe op de rem staan. Hij weet dat ik het af en toe heel moeilijk heb. Soms ben ik om 23 uur ‘s avonds nog bezig en dan zegt hij dat ik er beter even mee stop. Ik ben dan vaak al van 4 of 5 uur wakker. Het eerste wat ik dan doe is Matthias zijn kaars aansteken. Dan zeg ik: Matthias jongen, we zijn weer vertrokken. Zo voel ik hem heel dicht bij mij. Hij zou zo trots zijn op mij. Ik denk voortdurend aan hem tijdens het naaien. Dit is voor mij zeker een verwerkingsproces, maar het is ook gewoon belangrijk om mensen te helpen met dit werk. Want de nood is hoog.”

Wie een mondmasker wil bestellen en/of wil meehelpen, kan mailen naar petra.couffez@gmail.com.


Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.