07/12/1917 Belgische piloot laat het leven

Redactie KW

Het vliegveld in De Moeren ontvangt een telefoon met de melding dat een Duits vliegtuig enkele loopgraven aanvalt. Ze vragen meteen luchtsteun en twee Belgische piloten melden zich. Een van hen is Armand Verhoustraeten, een persoonlijke vriend van luchtaas Willy Coppens.

In L’Océan in De Panne is er deze avond een theatervoorstelling van het gerenommeerde gezelschap ‘La Troupe Libeau’. Dit ‘Théâtre de l’Armée de Campagne‘ is op rondreis achter het front en is zeer populair. In de theaterzaal van het Rode Kruishospitaal voeren ze het toneelstuk op van ‘Ce bon monsieur Zoetebeek’, een‘comédie Bruxelloise’. In de zaal is verpleegster Jeanne Delaunoy aanwezig, evenals de Belgische piloot Willy Coppens en enkele van zijn vriend-piloten.

Tijdens de pauze verneemt Coppens dat ‘Armand Verhoustraeten dood is’ Zijn ‘Nieuport 23’ is neergestort in het overstroomde niemandsland in de buurt van Diksmuide-Kaaskerke, meldt de stem aan de telefoon. Hij was te laag en te dicht bij de Duitse linies gevlogen. Hij werd getroffen door een mitrailleur die vanaf de grond vuurde. Armand Verhoustraeten werd in Antwerpen geboren op 19 december 1890. Hij was dus net geen 29 jaar.

Willy Coppens noteert in zijn dagboek: ‘Ik begon me af te vragen of zo’n offer werkelijk noodzakelijk was en ik raakte bevangen door twijfel.’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.