Koekelaarse natuurfotograaf gaat de wereld rond met unieke foto van fluogele pinguïn

De unieke fluogele pinguïn liet zich gewillig fotograferen.© Yves Adams
De unieke fluogele pinguïn liet zich gewillig fotograferen.© Yves Adams
Redactie KW

Beroepsfotograaf Yves Adams (43) uit Zande zorgt voor een ferme stunt. Tijdens een expeditie in South Georgia in de Atlantische Oceaan had hij het wonderlijke geluk om een unieke fluogele pinguïn te fotograferen. “De kans dat dit ooit lukt, is even groot als de lotto winnen”, glundert de fotograaf.

Yves Adams is freelance natuurgids en beroepsnatuurfotograaf. In het verleden won hij al enkele internationale foto-awards en op zijn website kan je uren scrollen door schitterende beelden van dieren, zoals ijsberen en zeevogels, en landschappen.

Sinds tien jaar is hij voltijds beroepsfotograaf, “maar mijn eerste foto nam ik op mijn dertiende”, knipoogt Yves. Zijn intussen perfect ontwikkelende fotoskills kwamen meer dan goed van pas om op het afgelegen South Georgia, op enkele dagen varen van Argentinië in de Atlantische Oceaan, de slag van z’n leven de slaan.

Yves Adams: “De kans dat dit ooit lukt, is even groot als de lotto winnen.”© Julien Herremans
Yves Adams: “De kans dat dit ooit lukt, is even groot als de lotto winnen.”© Julien Herremans

“Je geraakt niet zomaar op het eiland”, begint Yves. “Na enkele dagen varen moeten de weersomstandigheden echt wel meezitten. Staat er te veel wind of is de branding te woest? Dan kunnen we niet ankeren en met een rubberboot aan wal gaan. Het kan best zijn dat je helemaal naar daar vaart om niet te kunnen aanmeren. En eenmaal aan land, moet je oppassen voor zee-olifanten en pelsrobben die je zonder waarschuwing kunnen aanvallen. Zuid-Georgië is onbewoond, maar een uitgelezen plek voor dieren om er te midden van de gigantische oceaan uit te rusten, zich voort te planten of te eten.”

Fluogele koningspinguïn

“Alle factoren zaten mee”, gaat Yves verder. “We waren net aan land gekomen met ons survivalmateriaal en begonnen uit te pakken. Toen ik plots iets felgekleurd voorbij zag zwemmen. Ik liet meteen alles uit m’n handen vallen en greep naar m’n fototoestel – een natuurlijke reflex, als het ware. Als bij wonder zwom een fluogele koningspinguïn vlak voor onze neus aan land. Beeld je in: op een desolaat en rotsachtig strand van zo’n kilometer lang, koos het dier net ons plekje uit. Fantastisch! Ik begon meteen een resem foto’s te nemen. Zat het dier pakweg vijftig, zestig meter verder, had ik nooit een goeie foto kunnen nemen. De kans dat je dit kan vastleggen, is minder dan 0,01 procent. Het is zo zeldzaam als de Lotto winnen.”

De fotograaf overdrijft niet. Volgens Harvey Van Diek, een Nederlandse ornitholoog en specialist in kleurafwijkingen, is dit heel uitzonderlijk. “Al komen kleurafwijkingen wel vaker voor in de natuur”, klinkt het.

De afwijking die we hier zien is geen albinisme, zoals sommigen misschien denken, maar wordt ino genoemd.© Yves Adams
De afwijking die we hier zien is geen albinisme, zoals sommigen misschien denken, maar wordt ino genoemd.© Yves Adams

“Deze gele pinguïn is sowieso één van de enige exemplaren ter wereld. De afwijking die we hier zien is geen albinisme, zoals sommigen misschien denken, maar wordt ino genoemd. Inodieren hebben geen rode ogen en zijn niet lichtgevoelig, wat bij albino’s wel het geval is.”

De koningspinguïn is één van de achttien gekende pinguïnsoorten en de op één na grootste. De typische sierlijke zwart-witte vogel met gele en oranje accenten wordt tot wel één meter groot en kan tot 18 kilogram wegen.

Foto van z’n leven?

Yves Adams was dus op expeditie als voorbereiding van een natuur- en fotografiereis naar Antarctica, voor het Gentse reiskantoor Starling Reizen. Opmerkelijk: de foto’s dateren al van eind december 2019. “Het was een bevriend fotograaf die me aanmaande om de foto’s wereldkundig te maken. Je moet weten, tijdens die reis was ik enkele maanden onderweg. Eer je dan terug thuis bent en door duizenden en duizenden foto’s bent gegaan, ben je al snel een tijdje verder.”

Is dit nu dé foto van zijn leven? “Ik hoop van niet, ik wil nog veel meer foto’s nemen”, lacht Yves. “Feit is wel dat dit een unieke foto is en blijft. Maar ik kan evenzeer genieten van de mooie dieren bij ons, hoor. Het moeten niet altijd pinguïns of ijsberen zijn. De recente winterprik was bijvoorbeeld een bijzonder mooie gelegenheid om dicht bij huis foto’s te nemen. Vergis je niet, sinds corona zit ook gewoon thuis en kan ik niet op reis gaan.”

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier