Zomermaker Martine: “Ons ijs ontstond door te experimenteren”

"Op mooie zomerdagen zijn onze 170 zitplaatsen snel bezet." © RDC
Randy De Clercq

IJsjes, de zee en evenementen… In de zomer is het makkelijk om van het leven te genieten. Maar terwijl wij genieten, zijn anderen hard aan het werk om dat mogelijk te maken. Een zomer lang zoeken we deze Zomermakers op.

“Mijn partner Daniël Peck (59) is al de vierde generatie hier op de hoeve. Hij maakte, net zoals zijn moeder destijds, jarenlang hoeveboter. Toen ik hier in 2002 aankwam, besloot Daniël om ook aardbeien te gaan kweken. Dat was een enorm succes, alleen… in juli waren alle aardbeien op. Daarom besloten we om hier een hoevewinkel te beginnen. Omdat Daniël zot was van ijs, begon ik wat te experimenteren met eigen ijs. Eerst met een kleine machine en het viel meteen in de smaak. Mijn man vond mijn ijs zelfs beter dan het ijs dat hij in een bakkerij ging halen. Dat was onze start.”

Seizoensproduct

“Ons ijs valt in de smaak, omdat we anders zijn dan alle anderen: de melk komt van onze eigen West-Vlaamse rode raskoeien, de eieren zijn van onze eigen kippen, we gebruiken echte vanillestokken, enzovoort. De recepten ontstonden gaandeweg. Door te experimenteren en ze zo nodig nog wat verder te verbeteren.”

“Als maart eraan komt, kriebelt het alweer om te beginnen”

“IJs is een echt seizoensproduct. Het moment dat de zon begint te schijnen, gaat er een lichtje branden bij de mensen en krijgt iedereen plots zin in ijs. We hebben hier 170 zitplaatsen en op de mooie zomerdagen die we dit jaar al hadden, waren die allemaal volzet. Maar ook in de winter draaien we volop. Zeker met Kerstmis en Nieuwjaar, dan wil iedereen een ijstaart. In de overige winter- en herfstmaanden verkopen we dan weer volop pannenkoeken en appeltaart, uiteraard met een bol ijs erbij.”

Toch vakantie

“Het is enorm veel werk, maar we doen het graag. Elke dag zijn we open vanaf 14 uur, behalve op maandag. Maar we zien er zeker niet tegenop om te werken terwijl de anderen genieten. Ik heb jarenlang in een bakkerij gewerkt en Daniël is een echte boerenzoon. Ons leven lang hebben we al elke dag gewerkt, we zitten daar niet mee in.”

“Werken tijdens de vakantie? Geen enkel probleem, we werken veel te graag”

“Toch wil dat niet zeggen dat ik nooit vakantie heb. Uit ervaring heb ik geleerd dat februari de minst drukke maand is en daarom heb ik besloten om elk jaar in die maand te sluiten. Om te gaan reizen, maar ook om alles eens grondig te poetsen.”

Maar als maart eraan komt, dan kriebelt het alweer om te beginnen. Elke dag creatief bezig zijn met een product waar ik zo van hou, dat maakt de job zo boeiend.”

Martine Declerck (50) maakt al sinds 2003 haar eigen hoeve-ijs volgens eigen recepten. Haar zaak Serelly’s is te vinden aan de Gavermeersstraat in Aarsele (Tielt).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier