Toast met zalm en Keiemse Witten

Redactie KW

Dries en Katrien maken toast met zalm en Keiemse Witten.

Van De Keiemse Witten over De Keiemtaler tot Het Keiems Bloempje… De biologische kazen van Het Dischhof hebben niet alleen poëtische namen, ze smaken ook hemels.

“Met dank aan de rauwe kwaliteitsmelk die we gebruiken. 25 jaar geleden had rauwe melk misschien een negatieve bijklank, maar voor ons is het een troef. Het is de melk die de smaak van de kaas bepaalt”, benadrukt Dries Debergh, die de biologische kaasboerderij in 2012 van zijn ouders Walter en Magda overnam. “In 1986 kozen mijn ouders resoluut voor biolandbouw. Omdat er toen geen vraag was naar biomelk, besloten ze om die zelf te verwerken door kaas te maken.”

Toast met zalm en Keiemse Witten

En met succes, want zelfs sterrenchefs zijn fan van de Keiemse kazen. “Ook nu nog maken we al onze kazen met maar vier basisproducten: rauwe melk, melkzuurbacterieën, zeezout en microbieel stremsel. De melk produceren we niet meer zelf, maar komt van ‘t Vier Uitersten Hof, de bioboerderij die mijn zus Lien samen met haar man uitbaat”, aldus Dries, die samen met echtgenote Katrien Het Dischhof verder uitbouwt. “Vijf jaar geleden investeerden we in een nieuwe kaasmakerij en hoevewinkel, nu bouwen we de oude kaasmakerij om tot een ruimte waarin we nog beter groepen zullen kunnen ontvangen en workshops kunnen geven. En natuurlijk willen we in de toekomst ook nog nieuwe kazen ontwikkelen.”

Recept

voor 17 tot 20 porties

Ingrediënten

1 afbakstokbrood

150 gram Keiemse Witten

50 gram fijngehakte ui

100 gram gerookte zalm

fijngesnipperde dille (of peterselie)

peper

rucola

Werkwijze

Leg het brood gedurende 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Snijd daarna in fijne plakken.

Pel de ui en snipper in kleine stukjes. Snijd ook de zalm in kleine stukjes.

Meng de Keiemse Witten, de zalm en de ui in een kom. Voeg peper en wat dille toe. Verdeel over de broodjes.

Leg de broodjes op een bakplaat en laat 10 minuten bakken aan 200 °C. Serveer met wat rucola.