Misschien

Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Ze staat er (na)zomers bij op onze cover, actrice Kim Hertogs. Met haar surfplank en outfit die past bij het ‘vrije leven aan de zee’, zoals ze het zelf zegt. De plek waar ze haar hoofd kan leegmaken, zomer of winter, op de golven. Kim is van het type ‘alles geven en dan weer alles loslaten’. Een contradictie die ik maar al te goed herken. Privé en professioneel.

Halve concentratie op het werk bestaat niet. Ik schiet een half metertje de lucht in wanneer ik op mijn bureau zit te lezen en iemand me iets komt vragen. Omgekeerd geldt hetzelfde. Wil de werklust en inspiratie niet komen, dan doe ik beter even iets helemaal anders. In mijn sociaal leven gaat het net zo. Het is hollen, vallen, opstaan en weer doorgaan en op één weekend 10 afspraken tackelen, óf het is eenzame opsluiting in mijn kussenfort met mijn konijn Johny. Er is weinig tussenweg.

Tussen een ‘ja’ en ‘neen’, ligt ‘misschien’

Daarom heb ik sinds een paar jaar een deal met mezelf: twee avonden per week moet ik in mijn kot blijven en zeg ik neen. De rest dient om werk en sociale verplichtingen én plezierigheden gebolwerkt te krijgen. Die 5/2-verdeling werkt perfect voor mij. Voor anderen gaat de omgekeerde 2/5-breuk veel beter op. Evenwicht is persoonlijk. En de zoektocht ernaartoe is niet eenvoudig in een wereld die zo ongelofelijk spannend is. Ik lees en hoor steeds vaker mensen die ‘knappen’ vooraleer ze tijd durven te nemen voor zichzelf. Vooraleer ze eens ‘neen’ durven te zeggen.

Vorige week leerde ik weer eens een les van een slimme vriendin. ‘Ik ben gestopt met dingen te beloven wanneer het te druk is’, zei ze. Daaruit onthoud ik dat er tussen ‘ja’ en ‘neen’, ook nog ‘misschien’ ligt. In misschien schuilt vrijheid. Gezien de recente gebeurtenissen en bijhorende beslissingen, hoop ik, samen met jullie, dat die vrijheid ons gegund blijft. Net zoals die mooie nazomer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.