Mayonaise met een twist
Je bent die klassieke mayonaise op je salade al eventjes beu? Het Izegemse bedrijf Vandemoortele schreef een wedstrijd uit waarbij het op zoek ging naar nieuwe varianten. Meer dan 20 West-Vlamingen scoorden met hun unieke mayonaise. Wat dacht je van mayonaise met de smaak van mojito, cola of zoete paprika?
Vandemoortele uit Izegem, dat onder meer culinaire oliën, vetten en sauzen produceert, hield dit voorjaar een wedstrijd om unieke varianten op de klassieke mayonaise te ontdekken. Geen idee was te gek, van mayonaise op basis van gin tot zelfs lavendel.
Uit de honderden inschrijvingen selecteerde een jury van chefs 101 recepten die ze in een boek goten. De bedenkers werden onlangs uitgenodigd in restaurant Chez Vincent in hartje Brussel, waar ze hun eigen mayonaise en die van hun ‘collega’s’ konden ontdekken.
Een jury koos er ook dé ultieme smaakmaker uit. Die prijs ging naar de mayonaise d’Elvis Presley, zo genoemd omdat er roquefort in verwerkt werd. Van de 101 nieuwe mayonaises in het boek zijn er 21 van West-Vlaamse komaf. Vaak wordt de klassieke mayonaise met één extra ingrediënt gepimpt, maar er staan ook uitgebreide recepturen in.
We pikten er twee West-Vlamingen uit die verrasten met hun eigenzinnige en eigentijdse mayonaise: de Sweet Paprika en de Oosterse Sesam Mayo.
Jan Rosseel maakt Sweet Paprika h2>
De Ingelmunsternaar werkt als zelfstandig kinesist en is verzot op lekker eten. “Een gezellige barbecue sla ik nooit af. Dit recept kwam eerder toevallig tot stand, maar ik heb het voor de wedstrijd nog een extra toets gegeven. Het geheim zit in de rode gekonfijte paprika. Vrienden zijn er verzot op. En ik ook.” (lacht) p>
Ingrediënten p>
300 ml zonnebloemolie p>
2 eierdooiers p>
1 eetlepel dragonazijn p>
1 eetlepel mosterd p>
peper en zout p>
2 gekonfijte rode paprika’s p>
een snuifje gerookt paprikapoeder p>
Werkwijze p>
Meng de eierdooiers met de mosterd en de azijn en kruid met peper en zout. p>
Voeg er geleidelijk de olie aan toe en klop tot een homogene massa. p>
Breng op smaak met de fijngesneden rode paprika en het gerookte paprikapoeder. p>
Serveersuggestie p>
Past perfect als dip bij mixed grill of bij vers gegrilde tonijn. Is ook heerlijk bij een koude pastasalade met bacon. p>
Christophe Van Moffaert maakt Oosterse Sesam Mayo
De Knokkenaar is manager bij PDG Food, wat staat voor Pretty Damn Good Food. “Voor onze cateringzaak probeer ik vaak nieuwe dingen uit en deze oosterse sesammayonaise is al een tijdje een hit. We krijgen er veel lovende reacties op. Toen ik de oproep zag, besloot ik om het recept op te sturen.”
Ingrediënten
300 ml zonnebloemolie
2 eierdooiers
OE koffielepel appelazijn
OE koffielepel sushiazijn
OE koffielepel sesamolie
OE koffielepel mosterd
peper en zout
koriander, cayenne- en paprikapoeder
sojasaus naar smaak
limoensap naar smaak
oe koffielepel wit en zwart gegrild sesamzaad
1 koffielepel gembersiroop
Werkwijze
Meng de eierdooiers met de mosterd en de azijn en kruid met peper en zout.
Voeg er geleidelijk de olie aan toe en klop tot een homogene massa.
Meng er de sesamolie, de sesamzaadjes, de sojasaus, het limoensap, de gembersiroop en de kruiden onder.
Serveersuggestie
Past perfect bij een noedelsalade of bij gekaramelliseerd oosters buikspek met koriander
Het boek met 101 mayonaises verschijnt eind augustus, in digitale vorm op de website www.101mayonaises.be. Maar je kan ook een gedrukt exemplaar winnen. Alle info op de vermelde website.
Lek me liptje
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier