Lek me liptje: Witloof met gehakt en spek

© MV
Redactie KW

West-Vlaanderen is een paradijs voor lekkerbekken. Hier wordt niet alleen op hoog niveau gekookt, maar worden ook in elk dorp en elke stad de meest heerlijke producten geteeld, gekweekt en gemaakt. Wekelijks verklapt zo’n streekproductenmaker hier zijn favoriete recept.

Voor Marc Putman en zijn vrouw Chantal Deweer uit Sint-Lodewijk kent witloof geen geheimen meer. Meer dan dertig jaar kweken en verkopen zij dat ‘witte goud’. Bovendien maakt Chantal er lekkere gerechten mee klaar. “De kwaliteit van de witloofwortels is belangrijk. Die wortels kweken wij zelf. We startten ermee op de boerderij van mijn vader Norbert. In 1984 bouwden wij hier een loods.”

Het kweken van de wortels is een, het laten ontluiken van het witloof is twee en de verkoop is drie. “We merken een evolutie op ons bedrijf. Al meer dan dertig jaar verkopen wij de groente maar de verkoop van de wortels wint nu meer en meer terrein. De mensen kopen hier de wortels en kweken dan thuis zelf het witloof. Dat kweken gebeurt in tonnen en drie weken later is de groente plukklaar.” De ideale witloofstronk is voor Marc en Chantal niet te groot, heeft goed gesloten blaadjes en een witgele kleur.

Sinds een paar jaar is de thuisverkoop van Marc en Chantal uitgebreid. “De klanten kopen hier niet langer alleen witloof maar ook aardappelen en sinds vorig jaar ook enkele soorten courante groenten en fruit die wij zelf bij collega’s aankopen. Wij kweken ten slotte ook zelf aardbeien.”

(MV)

Lek me liptje: Witloof met gehakt en spek
© MV

Recept

voor vier personen

Ingrediënten

witloof (acht stuks van gemiddelde grootte)

300 gram gemengd gehakt

8 sneetjes gerookt spek

braadboter

zout

Werkwijze

Snijd het witloof open en verwijder het hartje. Vul het witloof met het gemengd gehakt en vouw het dicht. Doe er een sneetje spek rond.

Smelt de boter in een pan (best een antikleefpan) en laat het witloof ongeveer 45 minuten met het deksel op de pan stoven op een zacht vuurtje. Doe er een snuifje zout bij. Draai het witloof af en toe eens om tijdens het stoven.

Serveer het mooi gebruinde witloof met aardappelpuree.