Internationaal model Ninalotte Roose is meer dan een nummer: “Authenticiteit is zo belangrijk”
Ninalotte Roose (19) is internationaal model sinds haar zeventiende. Maar de roem van de modellenwereld laat ze liever aan haar voorbijgaan. Ze woonde zes maanden in Parijs, werkte voor Dolce & Gabbana en Lancôme én is dit najaar te zien in de nieuwe Vlaamse tienerfilm van Jan Verheyen, Bittersweet Sixteen. Met een opmerkelijke maturiteit beweegt ze in een netwerk van zien en gezien worden. Haar kracht? Yoga, meditatie, sport en gezonde voeding.
Het leven heeft veel te bieden en dat loopt als een stevige rode draad door het internationale parcours van opkomend model Ninalotte Roose. Met een gezonde West-Vlaamse nuchterheid en een afgebakende structuur wil ze haar podium als model gebruiken om zo veel mogelijk mensen te inspireren in levensstijl, mindset en gezondheid. Ze wil meer zijn dan ‘een nummer’ in de modellenwereld. Zij het nu door likes, volgers of een getal op de weegschaal.
Na een doorstart op haar zeventiende bij een modellenbureau in Brussel werd ze via Instagram gescout door Faze Models in Berlijn en maakte ze met grote nieuwsgierigheid de overstap van haar Belgische modellenbureau naar het internationale. Ze startte haar eerste jobs tijdens het zesde middelbaar met goede ondersteuning van de school die haar afwezigheid nooit als een probleem heeft gezien. Na haar studies humane wetenschappen besliste ze in overleg met haar ouders een sabbatjaar te nemen. Haar doel? Werken, leven en reizen als een professioneel model, aangestuurd door haar moederagentschap Faze Models. En met vertegenwoordiging van verschillende buitenlandse bureaus als The Wolves Model Management in Milaan, waar ze in september nog een maand woonde en werkte. En Mademoiselle Agency in Parijs. waar Ninalotte tot juni dit jaar zes maanden onder strikte lockdownmaatregelen en met een beperkt sociaal contact haar leven leidde.
Reizen hoort bij het modellenleven. Hoe comfortabel voelde jouw eerste woon- en werkervaring in Parijs?
“Reizen kan heel slopend zijn op energetisch vlak als je hoofd een chaos is. Parijs was mijn eerste opdracht waarvoor ik in het buitenland woonde. Nooit eerder ben ik langer weg geweest van huis. Ik ben vertrokken voor onbepaalde duur naar een appartement van mijn agentschap en ben er gebleven tot ik voelde dat het goed was en zin had in iets nieuws. Parijs is zo’n levendige stad, maar ik heb die kunnen beleven in een unieke rust door de coronalockdowns. De stagnatie daar was wennen, maar ik had een houvast aan mijn routines en gewoontes. De yogamomenten, mijn onmisbare boeken ik heb er minstens altijd vijf bij en kleine spullen van thuis zoals mijn skincare, essentiële oliën of een geurkaarsje. Want fysiek thuis zijn, is één zaak. Maar je enige echte thuis zijn je lichaam en geest. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe het fysiek en mentaal onderhouden van mezelf een verschil heeft gemaakt daarin. Ik geloof enorm dat als je het lichaam voedt met kleurrijke en gezonde maaltijden en de geest onderhoudt met sport, yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie, je je overal thuis kan voelen. En de kracht van de natuur niet te vergeten. Ik kan niet zonder, dus ook in Parijs zocht ik naar rust in het groen. Mijn favorieten? Parc des Buttes-Chaumont, een prachtig park in het midden van de grootstad en Bois de Vincennes met zijn 995 hectare het grootste park.”
Wat is jouw grootste struggle als model?
“Onzekerheden over mijn lichaam heb ik achter me gelaten, maar jammer genoeg blijft het toch een aanwezig issue voor veel modellen. Ik heb een superesthetische en mooie job, maar wanneer alle make-up en haarproducten er na de vele fotoshoots afgaan, sta je zelf in voor een optimale conditie van je huid en haar. En dat houdt me nogal bezig.”
“Veel meisjes hebben een vorm van acne of haaruitval als gevolg van uitputting en irritatie door de vele producten waarvoor zij een canvas zijn. Merken als Selfless by Hyram, Paula’s Choice en The Ordinary springen er voor mij uit wat hun vegan, diervriendelijke, duurzame én betaalbare huidverzorgingsproducten betreft. Kevin Murphy en Hairlust gebruik ik graag voor mijn haar. Maar als je in één product zou moeten investeren? Laat het dan alsjeblieft zonnecrème zijn. Echt gek dat veel mensen dat blijven beschouwen als een vakantiegadget. Terwijl uit zoveel studies blijkt dat 70 tot 80 procent van rimpelverwerving en huidveroudering te wijten is aan UV-schade. Het gaat allemaal om preventie!”
Je bent bewust bezig met natuurlijke verzorgingsproducten en biologische cosmetica. Heeft dit invloed op de opdrachten die je aanneemt?
“Ik zou het liefst enkel opdrachten willen doen die aansluiten bij mijn persoonlijke waarden. Maar in het begin heb je daar weinig keuze in en neem je de mooie jobs aan die op je pad komen. Als ik vrij zou mogen kiezen, dan zou ik enkel shoots en producties doen waarmee ik vegan en duurzame brands kan steunen, wat aansluit bij mijn ethische leefstijl. Make-up merken die niet op dieren testen, tassen- en schoenenmerken die gaan voor alternatieve productmaterialen in plaats van echt leder. Maar bovenal zou ik graag het gezicht willen zijn voor merken die diversiteit in etniciteit, lichaamstypes en gender vertegenwoordigen. Ik wil nooit deel uitmaken van de onrealistische fashionindustrie die mijzelf soms onzeker dreigde te maken over mijn eigen lichaam of uiterlijk.”
Ik heb nog nooit een relatie gehad. Misschien ben ik iets te goed in alleen zijn
Hoe belangrijk vind je het om authentiek te zijn?
“Tijdens de lockdown ben ik in contact gekomen met een Mexicaanse meditatieleerkracht die ondertussen een goede vriend geworden is. Deze maand ga ik in zijn yogaschool in Frankrijk voor het eerst een stilteretreat doen. Ik zeg dit omdat net hij me attent maakte hoe grappig het is dat ik zo’n sterke interesse in spiritualiteit en meditatie – volledig gefocust op innerlijke schoonheid combineer met een wereld die louter gefixeerd is op uiterlijke schoonheid.
Authenticiteit is zo belangrijk voor mij, maar dat wil niet zeggen dat het continue behoud daarvan ook makkelijk is. Het is een dagelijks bewustzijnsproces waar ik heel gefocust mee bezig ben. Ik zoek mijn vrijheid graag in sporten als skiën en het lopen van lange afstanden zonder gsm, horloge of tracking app. In Parijs heb ik zo vaak halve marathons gelopen langs de Seine. Van Île des Cygnes naar Le Nôtre-Dame en terug. De vele impressies onderweg laten je zonder enige moeite je tijdsbesef compleet verliezen en creëren een ongelooflijk fijne runners high. Er is niets mooiers dan dat. Als je ooit ergens je tijdsbesef in verliest, dan is mijn enige raad om daar mee verder te gaan. Het is een mooi teken van een oprechte passie.”
Focus en structuur zorgen ervoor dat je close kan zijn met jezelf. Hoe hard ben jij bezig met structuur en planning?
“Enorm, dat zorgt ervoor dat ik met de tegenpolen van hele rustige periodes thuis en hele drukke periodes ver van huis geaard kan blijven. Vlak voor mijn avondmeditaties plan ik altijd mijn ochtend-routine voor de volgende dag en maak ik een checklist voor wat ik zeker wil doen of gedaan wil krijgen die dag. ’s Ochtends sta ik op rond zes uur of iets vroeger, maak ik een ayurvedische thee en doe ik mijn skincare, gevolgd door een half uur meditatie. Ik beoefen een uur yoga en soms volgt er nog een extra workout. Daarna neem ik graag een ijskoude douche, ontbijt ik en lees intussen een boek, luister naar een podcast of kijk ik naar een film of documentaire. Maar meestal blijf ik bij mijn boeken omdat ik graag de eerste uren van de dag schermloos doorbreng. Of zoals Robin Sharma in zijn boek The 5 AM Club zegt, “Own your morning, elevate your life.” Voor mij is er niets zaliger dan een halve dag achter de rug te hebben wanneer de rest van je gezin net opstaat.”
Deze zomer heb je je eerste ervaring kunnen opdoen als actrice in de nieuwe tienerfilm van Jan Verheyen, Bittersweet Sixteen. Hoe kijk je daar op terug?
“Het was een gouden ervaring, zo verrijkend. En straf, want het was mijn eerste auditie. Ik ben super dankbaar dat de regisseurs Jan Verheyen, Lien Willaert en hun dochter Anna mij uit maar liefst 1.500 kandidaten hebben gescreend om de rol van Astrid te vertolken. De antagonist, de bitch in de film. (lacht) Een personage dat zo ver van mij afstaat en wie ik totaal niet ben en wil zijn in het dagelijkse leven. Ze is hét mooiste meisje van de klas, alle jongens liggen aan haar voeten en ze houdt er een toxische relatie op na met Lotte, het hoofdpersonage in de film. Maar ik heb me kunnen bewijzen als nieuw gezicht zonder schermervaring. Heel toevallig eigenlijk. Mijn mama was gaan wandelen samen met een gemeenschappelijke vriendin van haar en Lien Willaert. Toen Lien vertelde over de geplande audities en welke acteurs ze aan het zoeken waren, informeerde mama haar dat ik wel voldeed aan één van die omschrijvingen. Ik woonde toen in Parijs, maar het toeval wil dat ik het weekend van de audities net in België was voor een bezoek aan mijn ouders. Dus ik heb mijn kans gegrepen, last minute het script ontvangen en het nog net op tijd kunnen instuderen. En het is me gelukt. Deze zomer heb ik twee maanden in Antwerpen gewoond voor de film. Het waren drukke dagen vol prikkels met best wel een stevige tijdsdruk. Zowat elke avond was ik zo blij en voldaan maar tegelijk uitgeput ’s avonds dat ik in mijn Airbnb in Antwerpen meteen onderuit in de zetel plofte.”
Ik wil graag het gezicht zijn van merken die diversiteit vertegenwoordigen
Door de lange opnamedagen?
“De filmlocaties waren voornamelijk in de Karel de Grote hogeschool in Antwerpen-Zuid, op het Eilandje en in Brasschaat. Tijdens de opnames logeerde ik tijdens de week in een Airbnb in Antwerpen centrum en in het weekend pendelde ik naar huis. Zo was er een stuk minder stress voor mijn strakke werkschema. Ik wandelde naar de set of werd opgepikt door iemand van de opnameleiding. Elke dag op en af van Brugge naar Antwerpen zou gewoon te gek zijn geweest. En het was ook aangenaam om na een drukke opnamedag in mijn eigen appartement te zijn. Ik ben graag alleen en heb daar ook nood aan. Ik nam mijn blender en yogamat mee van thuis (lacht) om op het appartement mijn ochtendroutine te behouden. Het filmen van de nachtscènes was iets anders. Een intense ervaring die je hele bioritme danig in de war stuurt met een filmdag die om acht uur ’s avonds start en om zes uur ’s ochtends eindigt. Ik weet nog dat ik eerst dacht dat Jan een grapje maakte toen hij zei ‘Lunch break!’ om 2 uur ‘s nachts.”
“Maar deze filmervaring heeft me ook doen beseffen dat ik best wel meer rollen zou willen uitvoeren als actrice voor de meer cinefiele internationale films. Om filmrollen te vertolken die je hart aanspreken als je het script leest. Ik kijk enorm op naar Natalie Portman, die trouwens ook veganist is (lacht) en naar de Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski.”
Hoe nauw gelijkend of verschillend zijn de mode- en filmwereld voor jou?
“Modellenwerk is eigenlijk acteren in fotovorm. Je kruipt telkens met andere kleren of make-up in een rol of alter ego. En op vlak van gevoelens ziet de buitenwereld enkel het mooie totaalplaatje, terwijl je die dag misschien heel moe of wat sip op set stond. Hoe je je mentaal ook mag voelen, je geeft telkens het beste van jezelf voor het team. Door mee te werken aan de film besef ik dat acteren een grotere gelaagdheid kent. Ik schrok echt van mezelf toen ik tijdens een heel vernederende scene voor mijn personage ook even mezelf verloor en emotioneel moest bekomen. Wat wel episch is, je zo diep kunnen identificeren met een fictief persoon.”
En net ook een teken is van jezelf kennen en graag zien. Wat betekenen liefde en familie voor jou?
“Liefde is, op relationeel gebied dan toch, afwezig. Ik ben daar gewoon niet naar op zoek op dit moment. Ik wil mij niet knus vestigen in een relatie, lang nog niet. Ik wil verkennen en experimenteren en mezelf eerst door en door leren kennen voordat ik elk deeltje van mijzelf volledig blootstel aan een ander. Sterke vriendschappen spreken mij veel meer aan.”
En daarbij wellicht ook de kracht van een sociaal netwerk?
“Dat is steeds belangrijker aan het worden voor mij. En nog maar in een prille groeifase om eerlijk te zijn. Aan mijn middelbare schooljaren heb ik niet zoveel connecties overgehouden. Misschien omdat ik een ietwat ander pad ben gaan verkennen, hoewel elk pad even mooi is. Maar mijn geluk ligt niet in het uitgaan en iets gaan drinken met vrienden. Liever deel ik diepere ervaringen dan dat.”
“Soms lach ik wel eens weg dat ik de afgelopen jaren net iets té goed ben geworden in het alleen zijn. Ik heb nog nooit een relatie gehad. Deze periode voelt voor mij gewoon veel te cruciaal aan om aan mij voorbij te laten gaan zonder dieper te zijn ingegaan op alle mogelijke interesses en passies die ik later eventueel zou willen uitwerken tot iets groters. Maar nu ik net terug ben van mijn maand wonen en werken in Milaan, ga ik het de rest van dit jaar wat rustiger aan doen. De trailer van de film is net uit, dus ik focus mij graag daar op en ik wil mijn tijd ook benutten met het dieper ingaan op verschillende zelfstudiemogelijkheden en extra veel bijleren over de dingen die me passioneren rond gezondheid, spiritualiteit en welzijn.”
Art Direction: Faldona Vande Velde
Make-up & Hair: Shana van Schuylenbergh
Styling: Fiona Rombaut — merken van de styling: cod, Malene Birger en Borrenberghs
Locatie: Pieter Peulen
Wie is Ninalotte Roose?
– Ninalotte Roose is 19 jaar en woont afwisselend bij haar ouders in Oostkamp en Brugge.
– Ze studeerde Humane Wetenschappen CLIL in Brugge, gevolgd door een sabbatjaar. Dit jaar focust ze – in combinatie met haar modellenwerk – op studiecertificaten als ayurvedisch voedingsdeskundige en yogalerares.
– Is net terug van een maand wonen en werken in Milaan en was eerder dit jaar 6 maanden als model in Parijs.
– Poseerde reeds voor Dolce & Gabbana, Lancôme en Kappa.
– Is binnenkort te zien als actrice in Bittersweet Sixteen, de nieuwe film van Jan Verheyen.
Tips van Ninalotte
– Podcasts: On Purpose van Jay Shetty en A New Earth met Oprah Winfrey en Eckhart Tolle
– Lievelingsplek in Brugge? Het Minnewaterpark, Astridpark en de molens aan de Vesten.
– Luistert naar Steely Dan, Joni Mitchell, CPR, Radiohead, James Taylor, Anouar Brahem…
– Leest Charles Bukowski, Haruki Murakami, Martha Beck, Robert Greene, David R. Hawkins, The Power of Now van Eckhart Tolle en Synchrodestiny van Deepak Chopra.
Interview
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier