6 april 2018, 04:00Bijgewerkt op: 26 november 2020, 14:09
West-Vlaanderen is een paradijs voor lekkerbekken. Hier wordt niet alleen op hoog niveau gekookt, maar worden ook in elk dorp en elke stad de meest heerlijke producten geteeld, gekweekt en gemaakt. Wekelijks verklapt zo’n streekproductenmaker hier zijn favoriete recept.
Iedere Wevelgemnaar kende eind vorige eeuw champignonkwekerij Vanlede aan de Lode de Boningestraat in Wevelgem. Op zondagmorgen was het aanschuiven voor een bakje witte champignons, eerste of tweede keus. Dochter Kaat Vanlede zette de handel voort, de kwekerij verhuisde naar de Bieststraat, waar ook echtgenoot Alain D’Haene en zonen Frederik en Simon de smaak van het paddenstoelen kweken te pakken kregen. Het familiebedrijf specialiseert zich in het telen van nicheproducten, zoals shiitake en eryngii paddenstoelen. Sinds vorig jaar zijn daar boschampignons in al hun variëteiten bijgekomen. De familie organiseert ook bedrijfsbezoeken, waarbij de bezoekers worden ingewijd in de wondere wereld van schimmels en hoe die ontstaan. Want eetbare paddenstoelen zijn in wezen schimmels. Aan het eind van de rondleiding worden de vers geteelde champignons verwerkt in recepten, die door zoon Frederik – kok van opleiding – worden bereid en uitgelegd.
Recept
voor acht personen
Ingrediënten
16 uitgeholde kastanjechampignons
150 gram mascarpone
50 gram gedroogde Italiaanse ham
15 gram pijnboompitten
6 koffielepels groene pesto
40 gram parmezaanschilfers
gedroogde basilicum
zwarte peper
Werkwijze
Rooster de pijnboompitten.
Snij de Italiaanse ham in grove stukken. Doe ze in de blender of keukenrobot en voeg de pijnboompitten, groene pesto, Parmezaanse kaas, een snuifje gedroogde basilicum en peper toe.
Mix tot een homogene massa en meng met de mascarpone.
Verdeel het mengsel over de kastanjechampignons.
Werk af met geroosterde pijnboompitten, parmezaanschilfers en een snuifje gedroogde basilicum.
Verwarm de oven 15 minuten op 200 °C, bak de champignons 12 tot 15 minuten op 180 °C.