Fietsen door het echte Amerika

Wouter Deboot
Wouter Deboot Televisiemaker

De Vlamingen kennis laten maken met het echte Amerika én dat vanop de fiets, dat is het doel van Wouter Deboot. Wekelijks vertelt Wouter hier over zijn belevenissen die komende week in ‘Iedereen Beroemd’ te zien zijn.

Maandag 28 augustus wordt in het Eén-programma Iedereen Beroemd ‘Dwars door Amerika’ op gang getrokken. Eindelijk. Zo’n negen maanden terug plantte ik een zaadje bij mijn hoofdredacteur. Het frustreerde mij danig dat een land dat mij zo na aan het hart ligt, bijna dagelijks als een plaats vol gekken werd afgeschilderd. Niet het minst door toedoen van de nieuwe president. Vanuit die frustratie ontstond een concreet idee. Een fietstocht van oost naar west, goed voor 6.800 kilometer. Ik wil het Amerika laten zien waarvoor ik gevallen ben. Een land met fantastische landschappen en boeiende mensen.

Met ‘vuistjes dochter’ en ‘dik gat’ kom je in ieder geval al aardig op weg

Mijn liefde voor Amerika gaat echter 16 jaar terug. En daar zat een Texaan voor iets tussen. Evan Crowell belandde met het uitwisselingsproject AFS een jaar in De Bron in Tielt. In een typische Amerikaanse outfit stelde hij zichzelf voor: “België stond op de laatste plaats op mijn AFS-verlanglijstje… and you’ll prove me wrong“, poneerde hij stellig. Evan had ballen, dat werd vrij snel duidelijk.

Fietsen door het echte Amerika

Op een kille winterdag mocht elke leerling van de klas zijn of haar favoriete lied uitkiezen en in het Engels uitleggen waarom dat nummer dan wel zo geweldig was. Evan nam zijn gitaar ter hand en bracht een verbluffende versie van Jeff Buckley’s Hallelujah. Waar heel wat leerkrachten niet in slaagden, deed Evan moeiteloos: de klas helemaal stil krijgen. Mijn haren kwamen overeind en in mijn hoofd ontstonden droombeelden van een eigen band met Evan als frontman. Ikzelf zwetend en druk roffelend op de drums, de meisjes bij bosjes in zwijm vallend. Tijdens de speeltijd haalde ik er nog twee muzikale klasgenoten bij en in geen tijd prijkte op een flink aantal affiches te velde de bandnaam Rosy Palm & The Hugh Jazzband. Lange uitleg, maar met ‘vuistjes dochter’ en ‘dik gat’ kom je in ieder geval al aardig op weg…

De meisjes vielen in zwijm, zij het dan nog altijd in mijn fantasie

Wij voelden ons al snel echte rockhelden en wilden de wereld veroveren. Startplaats van verovering: Dallas, Texas. In augustus 2001 namen we in Zaventem afscheid van onze bezorgde ouders. Ik was 19, stond nog boordevol jeugdpuisten en had samen met Evan, Jan en Frederiek de tijd van mijn leven. We speelden bij mensen thuis, in saloons en zelfs in kerken. Overal werden we met open armen ontvangen en maakte iedereen zich vrolijk over ons accent. Evan pakte telkens opnieuw het publiek in. Ikzelf roffelde en zweette nog altijd dat het een lieve lust was. De meisjes vielen in zwijm, zij het dan nog altijd in mijn fantasie.

Een maand later, op 5 september 2001, stonden we weer op de luchthaven van New York de Twin Towers te aanschouwen. Zes dagen erna lagen die aan gruzelementen. En zo ook onze droom om echt door te breken. Ik ben daarna nog twee keer teruggereisd, waaronder één keer om het trouwfeest van Evan in Washington bij te wonen. Amerika is met andere woorden niet nieuw voor mij, maar ik ben ervan overtuigd dat deze trip er een wordt die alle voorgaande zal overtreffen. Beloofd!

Fietsen door het echte Amerika

Dwars Door Amerika, vanaf maandag 28 augustus, iedere maandag in Iedereen beroemd op één.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.