Een duik in de Brugse reien

Sandra Rosseel

De Brugse reien zijn niet alleen mooi, maar ook bijzonder waardevol. Ook op economisch gebied. Auteur en stadsgids Mia Lingier dook samen met Edmond Coucke, de oudste ex-patron van de bootexcursies, in de geschiedenis van het toerisme op de Brugse reien. Het resultaat ontdek je in het boek ‘Het vloeibare goud: toerisme op en rond de Brugse reien’. Wij geven al een voorsmaakje.

Brugge zonder bootjes op de reien? Je kan het je vandaag de dag niet meer voorstellen. Toch is het maar sinds het einde van de 19de eeuw dat toeristen vanop het water het Venetië van het Noorden ontdekken. Daarvoor en nog tot in het midden van de 20ste eeuw waren vooral vrachtschepen, beurtschepen en andere binnenvaarders op de Brugse waters te zien. Aan de kades van onder meer de Spiegelrei en de Lange Rei werden toen vooral waren gelost en geladen.

Toch startten aan het eind van de 19de eeuw enkele ondernemende Bruggelingen met koetsen en boottochten voor Engelse en Franse toeristen. “Eerst nog op amateuristische wijze, maar tijdens het interbellum kwam het toerisme toch schoorvoetend op gang. En dat toerisme speelde zich, op enkele tentoonstellingen na, hoofdzakelijk op en rond het water af”, aldus Mia Lingier, die in het boek de lezer terug in de tijd neemt.

Rond 1970 stonk het water zo hard dat zelfs de toeristen wegbleven

Daarbij kreeg ze de hulp van Edmond Coucke, de oudste ‘ex-patron’ van de bootexcursies, die niet alleen zijn kennis en herinneringen, maar ook zijn uitgebreide fotoarchief bovenhaalde voor dit unieke boek.

‘Het vloeibare goud: toerisme op en rond de Brugse reien’ van Mia Lingier is uitgegeven bij Van de Wiele, telt 96 blz. en kost 19,95 euro. Het boek is te koop bij de Brugse boekhandels, Mia Lingier (mia.lingier@skynet.be), Edmond Coucke van bootexcursies Gruuthuse en Uitgeverij Van de Wiele (uitgeverij.vandewiele@proximus.be).

Een duik in de Brugse reien

Een duik in de Brugse reien

Een duik in de Brugse reien

Een duik in de Brugse reien

Een duik in de Brugse reien

Een duik in de Brugse reien

Een duik in de Brugse reien

Een duik in de Brugse reien

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.