9 maart 2018, 05:00Bijgewerkt op: 26 november 2020, 14:06
West-Vlaanderen is een paradijs voor lekkerbekken. Hier wordt niet alleen op hoog niveau gekookt, maar worden ook in elk dorp en elke stad de meest heerlijke producten geteeld, gekweekt en gemaakt. Wekelijks verklapt zo’n streekproductenmaker hier zijn favoriete recept.
Al op jonge leeftijd werd het voor Dolly Vanderswalm (43) duidelijk dat de Oostendse visserij niet uit haar leven weg te denken zou zijn. “Mijn grootouders waren reders van twee vissersschepen uit Oostende”, vertelt ze. “Op mijn elfde verkocht ik al hun vis. Eerst in tenten, later aan de vistrap. Elke woensdagnamiddag en in de weekends kwam ik mijn mama helpen. Nadat mijn grootouders hun schepen verkocht hadden, ging ik voor een andere reder werken. Tweeëndertig jaar later sta ik hier nog altijd. De visserij is mijn leven. Vroeger lagen hier wel 20 schepen aan de Oostendse Visserskaai. Nu zijn daar maar enkele van overgebleven. Maar dat houdt me niet tegen. Vis verkopen is wat ik het liefste doe.”
Recept
voor drie personen
Ingrediënten
voor de saus
de koppen van de garnalen
witte wijn
saffraan
peper en zout
vier preistengels
25 gram boter
1 dl room
1 eetlepel tomatenpuree
50 gram gruyèrekaas
voor het vispannetje
200 gram scharfilet
200 gram wijtingfilet
200 gram verse garnalen
200 gram kabeljauwfilet
100 gram sint-jakobsvruchten
50 gram gruyèrekaas
Werkwijze
Kook de garnaalkoppen. Snijd ondertussen de prei. Als de garnaalkoppen gekookt zijn voeg je er de witte wijn en prei aan toe. Laat even verder koken. Scheid daarna de bouillon van de garnaalkoppen en de prei.
Bak de vis licht in boter.
Voeg naar eigen smaak saffraan aan de bouillon toe en laat die verder koken. Voeg er vervolgens de room en een eetlepel tomatenpuree aan toe. Bind daarna de saus. Doe er op het laatst de helft van de gruyère bij.
Verdeel de gebakken vis over een vuurvaste schaal en doe er de saus bij. Strooi er de overige 50 gram gruyère over en plaats de schotel voor 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Je kan de vis makkelijk vervangen door andere soorten naargelang het seizoen.