De werkplek van Marc Goderis

Wouter Verheecke

Binnenkijken bij ondernemende en creatieve West-Vlamingen doen we deze week bij Marc Goderis.

Wie is Marc Goderis?

Marc Goderis (57) woont met zijn vrouw Mieke Dewulf (59) op de hofstede van zijn grootouders in Leisele. Samen hebben ze drie kinderen: Pieter-Jan (31), An-Sofie (29) en Wout (27). Met Rachel (2) hebben ze ook al een eerste kleinkindje.

Hij studeerde af als dierenarts in 1985, hetzelfde jaar waarin hij met Mieke trouwde. In 1992 namen ze het rundveebedrijf van zijn ouders over en dat breidden ze later uit met melkvee. Met ‘Goderis Cowcompany’ geeft hij tegenwoordig ook advies aan andere veehouders.

De boerenstiel is na al die jaren nog altijd Marcs grote passie. Dat uit zich bijvoorbeeld in zijn aanwezigheid op internationale congressen, en wanneer hij op reis gaat, heeft hij altijd de lokale veestapel gezien.

Verder kan hij ook genieten van een stevig rockconcert en heeft hij graag zijn familie rond zich.

De blauwe stofjas

De werkplek van Marc Goderis

“Thuis of op verplaatsing; wanneer ik aan het werk ben, draag ik mijn blauwe stofjas. Altijd! Ik denk dat ik er ondertussen al een dertigtal versleten heb. Je verwacht het misschien niet van een landbouwer, maar ik ben best een ijdeltuit. Ik vind het belangrijk om altijd proper te vertrekken en ook weer deftig thuis te komen. Naast al het papierwerk, is de was dus ook een belangrijke taak voor mijn vrouw. Zeker als je weet dat we hier momenteel met een vijftal vaste medewerkers en stagiairs werken…”

De smartphone

De werkplek van Marc Goderis

“Ik heb de hele evolutie doorgemaakt van semafoon tot mobilofoon en gsm. Ik ken de oude cijfercodes en ons eerste telefoonnummer nog van buiten. Op mijn smartphone kan ik tegenwoordig niet alleen op verplaatsing mijn mails lezen, maar ook facturen opstellen of zelfs de vruchtbaarheid en het rantsoen opvolgen. Niet alleen van mijn eigen koeien, maar ook van andere veehouders, zodat ik die dan kan vergelijken om advies te verlenen. Ook in mijn bureel breng ik dus elke dag heel wat tijd door.”

De klauwverzorgingsbox

De werkplek van Marc Goderis

“Sinds jaar en dag doen wij ook aan klauwverzorging. Dat zie je tegenwoordig nog maar weinig, want doordat de landbouwbedrijven alsmaar groter worden, ben je al gauw een hele dag bezig op één locatie. Dat laat ik tegenwoordig dan ook over aan mijn jongste zoon, die hiervoor het hele land afreist. Met de huidige verzorgingsboxen kun je sneller werken en ze zijn ook veiliger. Ik moest al een paar stampen incasseren, maar dat houdt mij niet tegen. Daarvoor ben ik te graag met de dieren bezig!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.